ШЕЋЕРУ ТРЕБА ЦАРИНА: Произвођачи у Србији угрожени хиперпродукцијом у ЕУ

С. Б.

18. 06. 2021. у 19:52

ВЕЛИКА поризводња шећера у Европској унији утиче на српске произвођаче. Oд укидања пољопривредних квота на шећер у ЕУ,дошло је до хиперпродукције ове стратешки важне прехрамбене сировине у земљама чланицама, чуло се на промоцији студије "Секторска анализа гране шећера у Србији" коју је израдио Економски факултет у Београду.

ШЕЋЕРУ ТРЕБА ЦАРИНА: Произвођачи у Србији угрожени хиперпродукцијом у ЕУ

Фабрика шећера/ Фото:АПР

Представници компанија и ресорних министарстава разговарали су данас о моделима како да се сектор индустрије шећера у наредном периоду унапреди.

- Велике количине шећера довеле су до пада цене готовог производа што је у великој мери утицало и на позицију не само наше индустрије већ и у окружењу - Александра Богуновића, секретара Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС. - Препоруке су да се задржи постојећа царинска стопе на увоз шећера, да се омогући дугорочни закуп државног земљишта, а као једна од индиректних мера предлаже се подршка произвођачима при изградњи система за наводњавање површина под шећерном репом.

Такође, произвођачима шећерне репе би помогле директно циљане субвенције, решавање питања у домену примене посебних пестицида и формирање фонда подршке како би могли да испуне услове из Поглавља 27 за приступање Србије Европској унији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)