ЗАОШТРАВА СЕ: И Грчић оплео по Зорани Михајловић!

Е. Б. Талијан

27. 05. 2021. у 09:00

ОБУСТАВЉАЊЕ градње термоелектране "Колубара Б" значило би губитак неколико десетина хиљада радних места и у Електропривреди Србије и у пратећим компанијама у нашој земљи.

ЗАОШТРАВА СЕ: И Грчић оплео по Зорани Михајловић!

Фото М. Анђела

Оно што је за грађане најважније је да би дошло до скока цена електричне енергије у зависности од количине увоза. Такво поскупљење струје би се одразило и на конкурентност српске привреде, а Србија би постала електроенергетски зависна. Обустављањем овог пројекта и брзом декарбонизацијом Србије били бисмо једна од ретких земаља са смањеном емисијом угљен-диоксида у већем проценту него што ЕУ захтева од својих чланица.

Ово је јуче изјавио в. д. директора ЕПС Милорад Грчић реагујући на изјаву министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да министарство обуставља даљу градњу термоелектране "Колубара Б".

Бура коју су у понедељак покренули запослени у "Колубари", "Костолцу" и термоелектранама протестујући у Каленићу због те одлуке, јуче су заоштрили челници ЕПС и министарства.

Фото: Архива ВН

Председник НО ЕПС др Јован Деспотовић и директор Милорад Грчић

Грчић је истакао да ће увек стати на страну рудара, јер они и када штрајкују раде више у корист Србије него појединци који само штанцују изјаве и раде за увозне лобије.

- По закону, рудари имају право на штрајк и обуставу рада на 16 сати, а приликом протеста упозорења у Каленићу рудари нису радили само од 7.00 до 13.00 часова и није била угрожена производња угља и електричне енергије - истакао је Грчић. - Верујем да ће грађане много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара "Колубаре" и "Костолца".

Председник Надзорног одбора Електропривреде Србије Јован Деспотовић истакао је да се стратешке одлуке у електроенергетском сектору не доносе преко ноћи и да је неопходно да се што пре реши актуелно питање градње ТЕ "Колубара Б". Министарство енергетике заобишло је, како наводи, Надзорни одбор при доношењу одлуке. Он је демантовао јучерашње тврдње министарке да је тачка о тој теми повучена са седнице Надзорног одбора. Михајловићева је на тај начин покушала да оспори сазнања која су "Новости" у среду пренеле да су, том приликом, сви чланови овог тела изразили подршку захтевима запослених на протесту у Каленићу, да се настави градња ове термоелектране и да се из стратегије избрише рок за гашење рударских и термокапацитета до 2030. године.

Грчић је подсетио да је још 2018. године Влада Србије формирала радну групу за реализацију пројекта изградње термоелектране "Колубара Б".

- На основу те одлуке ЕПС је кренуо у реализацију пројекта који је био у складу са преузетим и будућим обавезама Србије у области енергетике и заштите животне средине, те нема ниједног разлога да буде избачен из инвестиционог плана - објашњава Грчић. - Министарство рударства и енергетике је 5. фебруара прошле године донело и решење о образовању пројектне групе за вођење преговора о уговору за реализацију изградње "Колубаре Б" и добијена је сагласност за улазак у преговоре са потенцијалним кинеским понуђачем. Међутим, министарка Зорана Михајловић је одлучила да за један дан промени све те одлуке без икаквих претходних анализа и консултација. Као да је држава за себе од које почиње све. А верујем да није.

Србија не може, како наглашава, да се одрекне угља у потпуности у овом тренутку јер ћемо се на тај начин одрећи енергетске независности. Он додаје да стручна јавност мора активно да се укључи у развој будуће енергетске политике јер ЕПС улаже значајна средства у модернизацију старих и развој нових капацитета са тзв. чистом енергијом.

УСКОРО СЕ ГАСЕ ТЕРМОКАПАЦИТЕТИ

МИЛОРАД Грчић, в.д. директора ЕПС, нагласио је да јавност мора да зна истину да је ТЕ "Колубара Б" замена за термокапацитете грађене 1970. године и касније, који ће ускоро морати да се гасе:

- ЕПС од 2024. остаје без могућности производње базне електричне енергије, због преузетих обавеза наше земље према ЕУ. Повлаче се из рада ТЕ "Колубара А" и ТЕ "Морава" укупне снаге 324 мегавата, постројења за одсумпоравање на свим термоблоковима додатно умањују производњу електричне енергије за 120 мегавата, а за потребе топлодалековода ка Новом Београду, умањује се за додатних 160 мегавата. Зато нам је потребна ТЕ "Колубара Б", јер је ефикаснија, има мању емисију угљен-диоксида и само 350 мегавата.

Фото: Танјуг

Зорана Михајловић

МИХАЈЛОВИЋЕВА: МАНИПУЛАЦИЈЕ

МИНИСТАРКА енергетике Зорана Михајловић јуче је оценила да је било много манипулација и неинформисаности, као и одређених интереса да се неки пројекти ипак раде. Министарство, како је истакла, није дало одобрење да се гради "Колубара Б":

- Нико никада није рекао да ће се 2030. гасити ТЕ и да ће се затварати радна места - рекла је министарка. - То није ни могуће, јер тренутно скоро 70 одсто струје добијамо из термоелектрана. Друго је питање да ли ће се градити нове електране. Ми мислимо да не треба, већ да ЕПС треба да што пре заврши већ започете пројекте, од ТЕ "Костолац Б3" до ветропарка у Костолцу. Министарство стоји иза тога да није дало одобрење да се гради "Колубара Б", и сматрамо да је важно да уместо манипулација имамо јасне информације о свему што се ради.

Она је одговорајући на питања новинара на "Копаоник бизнис форуму" рекла да РБ "Колубара" ради редовно, а да прве процене говоре да је директна и индиректна штета за ЕПС од прекида рада у понедељак пола милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)