ПРЕДНОСТ МАЛИГНИМ БОЛЕСТИМА: Два здравствена центра изашла из ковид-система, пријем пацијената по хитности

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

19. 05. 2021. у 08:15

БОЛНИЦЕ су, напокон, отворене за нековид пацијенте, које ће сада, кад су клиничко-болнички центри изашли из ковид-система, примати по критеријуму хитности.

ПРЕДНОСТ МАЛИГНИМ БОЛЕСТИМА: Два здравствена центра изашла из ковид-система, пријем пацијената по хитности

Фото: Н. Скендерија

После "Бежанијске косе", која се прва вратила у редован режим рада, од прекјуче је у њему и КБЦ "Звездара", а од јуче, после више од 400 дана збрињавања инфицираних вирусом корона и КБЦ "Драгиша Мишовић" излази из овог режима. Следећи ће на реду бити КБЦ "Земун", а ковид-зоне остају Клиника за инфективне и тропске болести УКЦС Србије и болница у Батајници. Сви остали би затишје са короном, за које се очекује да ће потрајати бар до јесени, требало да искористе да збрину што више оних којима је због смањених капацитета, услед преоријентације на ковид, медицинска помоћ била одлагана.

Према генералном плану повратка у нековид режим, пацијенти ће долазити на ред у терминима које су добили приликом одлагања, односно у презаказано време, а они који немају одложене термине требало би поново да закажу.

Доктор Петар Сворцан, директор КБЦ "Звездара", каже, за "Новости", да је овај центар, по отпусту ковид пацијената и дезинфекције, од понедељка ујутро у редовном режиму рада, и да су у потпуности спремни за пријем и прегледе нековид пацијената.

- Као и до сада, у редовном режиму рада хитни прегледи, тачније пацијенти чије стање захтева ургентно збрињавање, имају предност - каже др Сворцан.- Током рада у ковид-систему, листе чекања које постоје за ортопедске операције кука и колена повећане су, док је листа чекања за операције катаракте знатно смањена, јер је током прошле године, док смо били ковид-болница, у посебно издвојеном делу неометано радила офталмолошка сала за операције катаракте.

Ка овом КБЦ, једном од највећих у Србији, гравитира више од 600.000 становника, годишње се у редовним околностима обави 300.000 специјалистичких прегледа и буде хоспитализовано просечно 30.000 пацијената.

Фото: Д. Миловановић

- Наша установа је сад поново спремна за пријем нековид пацијената, а приоритет су хитна стања, малигнитети, контроле које су биле заказане па одложене због ковид-режима рада, као и хронични болесници - каже др Сворцан.

Проф. др Владимир Ђукић, директор КБЦ "Др Драгиша Мишовић", који је у континуитету најдуже био ковид-болница, каже да ће у првих месец дана рада по изласку из ковид-режима, фокус бити на операцијама пацијената са малигним туморима и оних који спадају под хитну патологију.

Овај КБЦ је до 14. маја успео да из болнице отпусти пацијенте оболеле од ковида и да очисти просторије, а од јуче су почели да примају нековид пацијенте.

- Ову и наредну недељу имаћемо 24-часовно дежурство, јер КБЦ "Земун" још није изашао из ковид-режима - каже помоћник директора "Мишовића" др Предраг Савић. - Сви очекујемо да ће епидемиолошка ситуација и даље имати овако повољан ток да би пацијенти који нису ковид коначно, после 14 месеци, успели да дођу до својих лекара. Кренућемо и са заказивањем, са селективним програмом операција - рекао је Савић.

ТРИ ПУТА МАЊЕ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ

БРОЈ ковид пацијената у болницама троструко је мањи него у јеку овог таласа короне. Јуче је било укупно 2.410 хоспитализованих, од којих 86 на респиратору. Корона је и даље у великом паду, иако је јуче било 686 новоинфицираних, што је за око 100 више него дан раније, али је и то готово упола мање него прошлог уторка, када је потврђено 1.125 случајева инфекције. Нажалост, од последица заразе за дан је преминуло још 14 пацијената.

У Универзитетском клиничком центру Србије, где је дуго био појачан прилив пацијената, управо због тога што су други центри били у ковид-систему, већ осећају укључивање других болница у нековид режим.

- Сигурно ће нам бити лакше и суочићемо се са ситуацијом да можемо слободније да радимо, да имамо више времена и простора, да имамо више дијагностичких могућности и више могућности за операције - каже др Милика Ашанин, директор УКЦС. - Трудили смо се да се ни у јеку епидемије не занемаримо пацијенте оболеле од других болести. Од марта 2020. Ургентни центар имао је око 120.000 прегледаних пацијената, а пружио је око 260.000 различитих прегледа. Највећи застој, генерално, забележен је у домену ортопедије, наша Клиника за ортопедске болести у дужем периоду била је сама, пошто је болница на Бањици два пута улазила у ковид--систем.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)