СУТРА О СВАДБАМА, КОНЦЕРТИМА И МАТУРАМА: Кризни штаб разматра даље попуштање мера - можда ћемо на лето и у Гучу и на Егзит!

Новости онлајн

13. 05. 2021. у 08:06

АКО убрзамо вакцинацију и пре краја јуна достигнемо колективни имунитет, у јулу и августу биће дозвољено организовање и великих музичких фестивала на отвореном.

СУТРА О СВАДБАМА, КОНЦЕРТИМА И МАТУРАМА: Кризни штаб разматра даље попуштање мера - можда ћемо на лето и у Гучу и на Егзит!

Фото: И. Ковачић

Овог лета у Србији највероватније ће моћи да се организују велики скупови и манифестације попут Гуче и Егзита! Уколико убрзамо вакцинацију и пре краја јуна достигнемо колективни имунитет, у јулу и августу биће дозвољено организовање великих фестивала на отвореном.

Кризни штаб ће већ у петак разматрати попуштање мера и дозвољавање окупљања људи на јавном месту, као и могућност одржавања семинара, концерата, свадби и матура.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да је одржавање летњих манифестација врло могуће уколико будемо имали довољан број вакцинисаних, пре свега младих.

- Наш први циљ јесте број испод 1.000 дневно новозаражених, али идеалан број који очекујемо је двоцифрен, испод 100 новооболелих на дан, што ће значити повратак у нормалу. Да би се одржале веће манифестације, неопходно је да буду створени сви услови и да се спрече могући ризици. Млади су жељни провода, Егзита, Гуче и свих других музичких манифестација. Да би се оне што безбедније организовале овог лета, важно је да се што више младих вакцинише наредних дана и недеља. То је једини начин да се вратимо нормалном животу - каже проф др Тиодоровић и објашњава:

Велике прославе сигурно нећемо моћи да имамо пре краја маја. Али у јуну ће оне највероватније бити могуће, уз мере опреза. За почетак, биће дозвољено окупљање мањег броја људи, рецимо до 50 гостију за свадбу, а касније и више. Све то зависи од епидемиолошке ситуације...

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да очекује да Кризни штаб у петак усвоји 'предлоге попуштања мера'.

- Послали смо Кризном штабу предлоге које је сачинио Градски завод за јавно здравље, а који се односе на процедуру организације конгреса, семинара, свадби, прослава, концерата и фестивала... Очекујем да ови протоколи буду прихваћени и да људима запосленим у тој индустрији кажемо када ће овога лета моћи поново да раде - рекао је Весић.

Према речима лекара, попуштању мера највише је допринела масовна вакцинација. Зато они апелују на грађане да се вакцинишу јер нас само то може вратити нормалном животу!

У Србији је до јуче дато 3.830.000 доза вакцина, од тога је 2.170.000 првих доза, а 1.000.660 других доза, док се сматра да је 1.380.000 особа имунизовано.

Све више вакцинисаних

Према речима директора Канцеларије за еУправу Михаила Јовановића, вакцинација је одлично организована и грађани се све више одазивају.

- Циљ је да се у целој земљи вакцинише 50 одсто и више пунолетних грађана, а онда да стигнемо до три милиона имунизованих, што је пресудно важно за колективни имунитет. Вакцинација иде добром динамиком. Грађани могу да се вакцинишу на два начина: да се пријаве преко сајта е-Управе или да оду на пункт и да се вакцинишу било којом вакцином без заказивања - истакао је Јовановић и додао:

У Београду је ревакцинисано 500.000 грађана. Поред Београда, ту су још Ниш и Ужице, у којима је 50 одсто грађана примило две дозе вакцина.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)