ЈУРОЊУЗ НА УДАРУ ШОЛАКОВИХ МЕДИЈА: Покренута жестока кампања против новог телевизијског канала "Телекома", али и државе Србије

Е. В. Н.

12. 05. 2021. у 09:27

И ПРЕ самог старта програма, нови информативни телевизијски канал Јуроњуз Србија постао је мета бруталне кампање у којој учествују поједини новинари на друштвеним мрежама, неке опозиционе организације, као и "медијски експерти", а сви они под контролом и у координацији "Јунајтед медије", компаније на чијем је челу тајкун Драган Шолак и која у Србији држи ТВ станице и портале Н1 и Нова.

ЈУРОЊУЗ НА УДАРУ ШОЛАКОВИХ МЕДИЈА: Покренута жестока кампања против новог телевизијског канала Телекома, али и државе Србије

Архива

Очигледно у страху од Јуроњуза, који најављује истински објективан и професионалан информативни програм, Шолакова медијска империја је свим средствима и у познатом маниру кренула да се обрушава на конкуренцију, па су у размаку од неколико сати синхронизоване оптужбе о наводном "кршењу закона" и "новом пројекту СНС" упутили Слободан Георгиев, наводни независни новинар, а заправо директор Њузмакс Адрије, најновијег чеда "Јунајтед медије", као и самопроглашена "Скупштина слободне Србије", чији су чланови сваког дана у програмима Н1 и Нове.

Али то им није било довољно, па је истог дана таблоидни портал Нова ангажовао "експерте" који су поменутим оптужбама придодали позив "да се огласи РЕМ", а портал Н1 је све пренео на енглеском језику уз позив западним невладиним организацијама, ОЕБС и Европском парламенту да обрате пажњу.

Све је ово уходан механизам: кад год су Шолаковој империји угрожени пословни и политички интереси њихови медији направе огромну буку, обруше се салвама оптужби и тужакају државу Србију и "Телеком Србија" код странаца, притом се не обазирући на чињенице, истину и морал.

А шта су чињенице и истина, шта је по закону? Компанија у власништву државног "Телекома Србија" "Арена Ченелс груп д.о.о.", као и "Еуроњуз д.о.о" су потпуно регуларни носиоци, у законом прописаном поступку, дозвола од стране једине за то надлежне институције, Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), за Арена спорт и друге канале, као што је сада Еуроњуз. Ова дозвола је за Арена спорт продужена 2020. године.

Штавише, РЕМ је засебну дозволу за ТВ канал Еуроњуз регуларно издао 15. септембра 2020. године, што је јавно доступно на сајту РЕМ и што би сви они "независни" новинари, опозиционари и вајни "експерти" могли лако да пронађу, ако већ унапред не знају.

Ствар је правно потпуно чиста. А политички? Еуроњуз је најпознатији европски телевизијски информативни бренд, који већ деценијама своје извештавање широм Старог континента базира на принципима политички неутралног, непристрасног и балансираног новинарства. За политичку пристрасност, и пре него што су уопште почели да емитују програм у Србији, оптужују их медијске куће које су "од јуче", а које сваким даном показују да им је комплетан рад заснован на политичкој агенди борбе против власти и промоцији бизнис интереса својих газда.

Телевизије, портали и новине "Јунајтед медије" од оснивања без престанка обмањују публику да су баш они некакви светионици слободног и професионалног новинарства. Долазак бренда какав је Еуроњуз могао би врло лако да раскринка њихове лажи и да покаже баш оној публици на коју рачунају Н1 и Нова шта је то заправо објективни и непристрасни медиј. Отуд страх и паника у редовима Шолакове политичко-пословне империје.

БЛАТЕ И УГЛЕДНЕ НОВИНАРЕ

ОНО што је посебно ружно у целој кампањи јесте да "Јунајтед медија", Н1 и Нова брутално оптужују Јуроњуз Србија да је у служби власти и "политички пројекат" иако су тој медијској кући приступили и неки од њихових запослених, као што су Милан Шарић и Наташа Ковачев са Н1, али и угледни новинари РТС Светлана Јанићијевић и Милош Милић, затим Марко Суботић са Ал џазире, Живана Шапоња Илић са ТВ Прве... Све су то професионалци беспрекорног интегритета на које су се, у страху од конкуренције, обрушиле њихове "колеге".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)