ТРАЖЕ ДОДАТНУ ЗАШТИТУ: Епархија рашко-призренска изражава забринутост због учесталих напада на објекте СПЦ на КиМ

Д. Зечевић

11. 05. 2021. у 11:57

ПОДСЕЋАЈУЋИ на каменовање Цркве свете Петке у Витини, покушај уклањања црквене заставе са звонаре Храма светих Апостола Петра и Павла, Епархија рашко-призренска изразила дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте Српске православне цркве на Kосову и Метохији.

ТРАЖЕ ДОДАТНУ ЗАШТИТУ: Епархија рашко-призренска изражава забринутост због учесталих напада на објекте СПЦ на КиМ

Високи Дечани / Фото Танјуг

У саопштењу Епархије рашко-призренске наводи се да је у селу Партеш раније ове године украден новац и црквене драгоцености из цркве Св. Тројице.


-У заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану приликом каменовања поломљен је прозор на цркви из 14-ог века. Свештеник је пријавио инцидент полицији, међутим, реакција је изостала јер дежурни полицајци нису знали српски. О инциденту је обавештен УМНИK и међународни представници. Пре неколико дана каменована је и црква Св. Јована Kрститеља у центру града Пећи позната као „Митрополија“. Том приликом је разбијен прозор. Нападачи су ушли у црквену порту коју наводно обезбеђује полиција или су цркву гађали из оближње зграде. Свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут је због овог инцидента пошто су ова, као и многе друге цркве које се сада пљачкају и нападају, биле запаљене и оскрнављене у великим албанским нередима 2004. године, када су за два дана уништена или тешко оштећена 32 храма и потпуно уништена два манастира - наводи се у саопштењу. Епархија рашко призренска Српске православни цркве истиче да најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, део свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама.

-Напади на српске православне храмове на Kосову и Метохији се континуирано дешавају и највећим делом имају етничку и верску позадину, јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета-наводи се даље у епархијском саопштењу и додаје да ће епархија рашко-призренска о најновијим нападима упознати шефа Европске мисије на Kосову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Kвинте али и представнике KФОР-а.

-Жалбе косовским институцијама су беспредметне, јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом Kовида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу Цркву. Овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свесни да локалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема.Истовремено, притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа, који је већ изгубио свако поверење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани- наводи Епархија која ће од  међународних представника затражити додатну заштиту од кршења наших основних верских и људских права.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)