"ТОРЛАК" ЧЕКА ОДОБРЕЊЕ МОСКВЕ: За највише десет дана стижу резултати анализе вакцине направљене у институту у Београду

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

11. 05. 2021. у 09:22

У НАРЕДНИХ 10 дана у "Торлак" би требало да стигну резултати валидације прве, пробне серије од 2.000 бочица "спутњика V" које су послате у руски Институт "Гамалеја" на проверу. Ако одговор буде онакав какав у "Торлаку" очекују, од краја маја или почетком јуна могле би да почну редовне испоруке супстанце на сваке две недеље и производња "спутњика V" у националном институту у Кумодражу.

ТОРЛАК ЧЕКА ОДОБРЕЊЕ МОСКВЕ: За највише десет дана стижу резултати анализе вакцине направљене у институту у Београду

Фото промо

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић нада се да ће резултати контроле пробне серије бити добри.

- Производња "спутњика V" у Србији била би примарно намењена за потребе наше земље, али морамо и да помогнемо свима у региону - каже Поповић. - У овој, првој фази производње супстанце се добијају из Русије, транспортују, бочице се пуне и дистрибуирају из Србије. У мају, најкасније почетком јуна, почеће израда студије изводљивости која ће бити готова до краја године и тада ће се знати шта је потребно за пун циклус производње.

Производња "спутњика V" била би велика шанса за "Торлак", у којем се надају да ће пун циклус производње бити могућ следеће године. За то ће бити потребна и нова опрема која ће, како је већ најавио председник Александар Вучић, бити набављена уз помоћ државе. Пројекција је да ће у опрему, уређење и инфраструктуру бити уложено 38 милиона евра.

Покретање производње у "Торлаку" обезбедило би сигурно снабдевање вакцинама, које су у целом свету најтраженија роба.

- Ако остваримо циљ да до краја јуна имамо три милиона ревакцинисаних, од јула се можемо надати и нормализацији живота укључујући и одржавање свадби - каже Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља. - И кад се постигне колективни имунитет, мора бити опреза, заштитна маска ће морати да се носи бар још три до шест месеци, пре свега зато што неки људи из здравствених разлога не могу да приме вакцину.

Како би и даље било довољно доза за имунизацију, у Институт "Торлак" у понедељак је допремљено 104.130 доза "фајзер" вакцина и 20.000 "спутњика".

Сви параметри показују да се епидемија смирује: за 24 сата вирус је потврђен код 918 тестираних, али је преминуло још 18 оболелих од ковида 19. Средином недеље Кризни штаб ће поново анализирати ситуацију и евентуално даље попуштање мера.

- Веома је важно да сада будемо дисциплиновани и да не идемо са пребрзим попуштањем мера јер су неке земље које су имале доста ревакцинисаних а брзо попустиле мере имале проблеме, јер су им остали џепови инфекције - каже Ђерлек.

ТРЕЋА ДОЗА РАЗЛИЧИТА?

ОНИ који немају антитела после примљене две дозе вакцине против вируса корона мораће да приме и трећу, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон:

- Јасно је свима нама који се бавимо овим послом да они који немају антитела после две дозе, а прошло је време, треба да приме још неку, или дозу те исте вакцине или да промене вакцину. Засада постоје истраживања само за случајеве када трећа доза долази од истог произвођача као и прве две, али комбиновање вакцина је будућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)