ЖЕНАМА ОТПАДАЛЕ УСНЕ: Лажни хирург оперисао у центру Београда, др Новаковић саветује како да вас лажњаци не унаказе

Novosti online

08. 05. 2021. у 16:04

ПОСЛЕДЊИХ месеци све је више случајева мушкараца и жена које су унаказили лажни естетски хирурзи. Најсвежији пример су жене које је оперисао масер са мајком цвећарком, у центру Београда, а којима су након тога, према њиховим речима, отпале усне, груди се деформисале...

ЖЕНАМА ОТПАДАЛЕ УСНЕ: Лажни хирург оперисао у центру Београда, др Новаковић саветује како да вас лажњаци не унаказе

Фото: Принтскрин ТВ Прва

Да ствар буде гора, овај лажни доктор радио је то пуних пет година, а за све се сазнало тек када су ове жене изашле у јавност са својим искуствима. Након тога је, према извештавају медија, скинута табла ординације, а он је нестао.

Специјалиста естетске хирургије проф. др Маријан Новаковић на ТВ Прва је објаснио како је могуће да се тако нешто дешава пет година.

- Могуће је јер, ми смо то испитивали, наше Удружење је скоро добило обавештење из Хрватске, да овде код нас постоји неки ’доктор’. Ми нисмо знали док нисмо почели да истражујемо, то је тај извесни господин Кнежевић, који једноставно нити има лиценцу Здравствене коморе, нити има завршене неке основне медицинске студије. Он јесте здравствени радник с једног аспекта јер је физиотерапеут. Здравствена инспекција може да контролише и кажњава, само верификоване, нема право да уђе у неке установе које нису здравствене установе. Они могу да уђу само на захтев оштећене особе и у здравствену установу. Посебно има правилник за козметологију, тако да сигурно да се и ту обављају редовне контроле и ванредне када то неко од клијената затражи.

На питање да ли то значи да никаква инспекција није могла да контролише лажног доктора који је радио на Теразцијама, др Новаковић каже:

- Њему је могла да дође једино инспекција која се бави кривичним поступком, али очигледно нико није потезао то питање, тек када су почеле незадовољне пацијенткиње да се јављају.

Специјалиста естетске хирургије објаснио је и како да проверите лекара и шта да урадите да се неки релативно једноставан естетски захват не би завршио са озбиљним последицама.

- Пацијенти морају да провере прво регистрацију одређене здравствене установе јер све те процедуре морају искључиво и само у здравственим установама да се раде и да провере у лекарској комори да ли је тај лекар лиценциран. Нажалост, ови интернет сајтови, презентације, ту можете свашта да прочитате, ја сам имао докторско дете које је дошло са унакаженом усном. Питам ’па ко вам је радио, дете сте ипак докторке?’ Па каже, кад смо га на крају притерали уза зид, он је рекао да је дизајнер. Дизајнер јој је радио усне, он је дао на сајту неку рекламу, оволико евра, онолико евра, знате како то иде, та усна је изгубила не само естетику, него и функцију.

Доктор подвлачи да салон у којем се раде естетски захвати увек мора да буде здравствена установа, било приватна, било државна.

- Имате име и презиме, уђете на Лекарску комору Србије, укуцате име и презиме, видите да ли је тај доктор лиценциран као доктор, да ли је лиценциран за офталмолога, пластичног хирурга, оториноларинголога, интернисту... - каже доктор, саветујући и да се мало распитате около, ако знате некога ко је био пацијент одређеног лекара.

Осим тога, показатељ стручности неког лекара естетске хирургије могу да буду и његове године.

- Прво морате основне медицинске или стоматолошке студије да завршите, то је шест година, па имате обавезно шест месеци лекарског стажа, па иде полагање државног испита, па онда у зависности од специјализације коју сте добили... Све ове специјализације које дозвољавају бављење и овим, то је још пет година, па онда ми сви када будемо млади специјалисти, и даље учимо, али имамо право да што више самостално радите, али уз присуство старијих колега - напоменуо је др Новаковић, а све на рачун тога што лажни доктор из Београда има 23 године, а "хирург" је постао већ са 18.

На крају, специјалста естетске хирургије истакао је и да се компликације након естетских захвата дешавају, али " прво мора да се научи да што мање тих компликација има, а онда и да их препознате и адекватно реагујете на време"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

dragoqub

08.05.2021. 16:13

Ма браво за стоку сточни лекар Док је оваца биће и новаца Треба их очерупати ка живину Само напред шишајте буђаве и правите старлете мада не знам шта значи тај израз

Ana

08.05.2021. 16:24

Žali Bože ovih Žena.Plate da se Duplo unište.Prvo izgledaju kao klovnovi plus opadaju im usne.Ja bi ovakve slučajeve poslala na psihijatriju.Mogu da razumijem ružne Žene da pate od kompleksa ali prave Ljepotice da se unakazuju .Nemam riječi.Jos malo pa će Momci pitati Djevojke sta je na tebi prirodno ili su sve od plastike.

KIR SRBIN

08.05.2021. 18:14

Када неко има неки деформитет или аномалију, разумем у потпуности потребу за естетском хирургијом. Када неко жели да подигне цену у најстаријем занату, уђе у ријалити, или постане спонзоруша (што је опет подизање цене у најстаријем занату), хоће да од бабе направи девојку (ботокси, липосукције, подизања, пумпања, орошавања...) или од деде да направи момка (ботокси, липосукције, подизања, пумпања...), нема ту лажних хирурга, него ЛАЖНИХ МОЗГОВА. Одакле тим ликовима паре (хиљаде евра да потроше на глупости, зарадили-ма идите молим Вас, 99,9% људи у Србији се убише радећи и немогу то да "зараде"). Што су тражили то су ДОБИЛИ!