СТАНОДАВАЦ НЕ МОЖЕ ДА БИРА СТАНАРА: У скупштину стигли спорни предлози закона из области људских права

Р. Др.

07. 05. 2021. у 09:00

ИЗМЕНЕ и допуне Закона о забрани дискриминације, које је крајем прошлог месеца усвојила Влада Србије, осим што афирмишу нову родну идеологију, у многим деловима суспендују Устав, законе и заводе строго једноумље.

СТАНОДАВАЦ НЕ МОЖЕ ДА БИРА СТАНАРА: У скупштину стигли спорни предлози закона из области људских права

Фото П. Митић

Њима се на мала врата враћа и вербални деликт и укида уставно право на слободу мишљења и изражавања.

Са теретом ових критика контроверзни пропис, написан под капом ресора министарке Гордане Чомић, упућен је у Народну скупштину, где ће се ускоро наћи пред усвајањем. Овај акт део је пакета у ком је и закон о родној равноправности, а из кога је засад испао пропис који је требало да нормира истополне заједнице.

Управо овај пропис био је жестоко критикован претходних месеци. Испод радара јавности, међутим, како истичу критичари духа ових прописа, прошла су решења из друга два прописа, која се сматрају оквиром нове и прокламоване "џендер идеологије".

Миша Ђурковић, директор Института за европске студије, посебно издваја пропис о забрани дискриминације којим се, како каже, спроводи "тоталитарна дискриминација већине". Србија, по његовом мишљењу, ступа на пут којим је пошла и Италија, где ће свака критика родне идеологије бити тумачена као - кривично дело.

- О том путу сведоче захтеви из страних држава да се ојачају овлашћења повереника за равноправност, који би у појединим деловима својих надлежности био јачи чак и од судске власти - појашњава Ђурковић.

- Такође, предвиђен је и насилан члан овог закона који свештеницима било које вере забрањује да у јавној сфери износе своје учење и систем вредности које неко може да препозна као дискриминаторне. Недопустиво је и увођење категорије "посредне дискриминације" као основа за кажњавање.

Наш саговорник истиче сличност са комунизмом и упозорава да би свештеници и сви јавни критичари родне идеологије могли да постану жртве прогона и кажњавања.

СВЕТОСТ БРАКА - НЕПОЖЕЉНА

НА тихи повратак вербалног деликта - симбол комунистичких забрана и прогона, који се сада уводи на осетљиви терен људских права, опомињу и у СПЦ.

- За хришћане, али и све искрено верујуће људе, јевреје, муслимане, па и припаднике великих светских религија, такозвана родна идеологија је потпуно неприхватљива. Чак се поново уводи вербални деликт. Иде се до намере да се свештеницима законом забрани да изван храмова проповедају учење Цркве о светости брака. Демократија, нема шта - изјавио је недавно портпарол СПЦ, епископ бачки Иринеј.

Међу највише критикованим решењима из ових закона је обавеза већих предузећа да родно изједначе своје запослене, као и да уведу целу томе посвећену бирократску структуру - посебна тела, поверенике, извештаје и буџете за родну равноправност. Послодавци неће моћи да контролишу облачење запослених уколико им је гардероба израз идентитета. То значи да ће испољавајући своју трансродност мушкарци моћи да на посао долазе у хаљини и на штиклама. Такође, скреће се пажња јавности и на пропис који станодавцима везује руке у избору особе којој ће издати стан.

Др Миша Ђурковић, Фото Танјуг

Да су многи чланови предложених закона спорни и са правног аспекта сматра адвокат Борислав Кнежевић, који подсећа и на ризик од "пренормирања" материје људских права.

- Пропис који, штитећи једну вредност, доводи у питање заштиту других вредности није квалитетан и тешко је одржив. У предложеним законима имамо више неправних категорија, прешироко постављених дефиниција, суспензије других прописа, као и прегршт чланова који ће морати да се тумаче. Све то повећава могућност за грешке, па и злоупотребе - наводи Кнежевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)