ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Пресеците гумице на заштитним маскама пре бацања

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 11:31

ПАНДЕМИЈА вируса корона довела је до тога да су маске за лице постале незаобилазни део "одевне комбинације", јер је маска једна од најбољих начина превенције ширења заразе.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Пресеците гумице на заштитним маскама пре бацања

Фото: С.БАБОВИЋ

Ипак, како би заштитили природу и остатак бића која око нас живе, морамо да водимо рачуна где и како бацамо маске.

Нажалост, последњих месеци све чешће видимо одбачене маске на улици, али и у природи. Овим не само да загађујемо све око нас, већ угрожавамо и друга жива бића.

Са Ветеринарског факултета Универзитета у Загребу упозорили на који начин је потребно одлагати маске, а њихову објаву преносимо у целости:

"Једнократни заштитни материјал, као што су маске за лице и рукавице, представља опасност за бројне дивље животиње. Од почетка Ковид-19 пандемије до данас, забележени су бројни случајеви запетљавања птица, риба, шишмиша, лисица, јежева, ракова и хоботница у гумице маски за лице или гумице латеx рукавица.

Запетљавање може узроковати акутне и хроничне последице. Под акутним сматрамо директну смрт утапањем или гушењем док у хроничне последице убрајамо исцрпљивање животиња, немогућност храњења, повреде, инфекције или ампутације што на крају такође може довести до угинућа.

Љубазно Вас молимо да прережете гумице на маскама за лице и рукавице, и да их одложите на за то предвиђено место", навели су са Факултета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)