"ПРЕРАНО СМО СЕ ОПУСТИЛИ": Доктор Петровић упозорава - Можемо да очекујемо благи пораст заражених након празника!

Novosti online

04. 05. 2021. у 12:00

ЕПИДЕМИОЛОГ др Радмило Петровић каже се велики број грађана током ускршњих и првомајских празника претерано опустио.

ПРЕРАНО СМО СЕ ОПУСТИЛИ: Доктор Петровић упозорава - Можемо да очекујемо благи пораст заражених након празника!

Др Радмило Петровић

Многи су се окупљали у већим групама, славили и дружили се, не носећи маске, а то би, како каже, могло да доведе до новог пораста броја заражених корона вирусом.

Наиме, иако већ данима бележимо пад броја оболелих од вируса корона на дневном нивоу, а смањује се и број пацијената у болницама и на респираторима, др Петровић каже да је потребан максималан опрез.

- Радује ме податак да се смањује број заражених и хоспитализованих пацијената. Међутим, питање је колико ће то трајати. За очекивати је да у наредном периоду, након празника, имамо благи пораст новозаражених. Многи суграђани су славили, а да нису носили маске, а то што су на отвореном простору не значи да су у потпуности безбедни. Ако се неко налазио на пола метра од заражене особе, а није носио маску, лако је могао да се инфицира. Нарочито ако је особа која има вирус певала, викала, галамила, јер такве акивности доводе до избацивања веће количине вируса - објашњава др Петровић.

Он упозорава да је ситуација са вирусом корона у Европи и земљама у региону и даље нестабилна.

- Свет је један јединствени, а корона је избрисала све националне или административне границе између држава. Ако је ситуација код наших суседа и у Европи нестабилна не можемо ни ми бити комотни. Једини спас је вакцинација која мора бити што масовнија и бржа - каже др Петровић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)