СРБИЈА УСКОРО НА "ЗЕЛЕНОЈ ЛИСТИ" ЕУ? Европска комисија предлаже блаже мере за путовања, Брисел охрабрен брзином вакцинације код нас

Г. Ч. - Г. Н.

04. 05. 2021. у 08:00

ЕВРОПСКА комисија је предложила земљама чланицама ЕУ да ублаже тренутна ограничења за путовања "која нису од суштинског значаја", што значи и туристичка, током пандемије вируса корона. С тим у вези се предлаже да се подигне праг двонедељне кумулативне стопе пријављивања случајева ковида са досадашњих 25 на 100 на 100.000 становника.

СРБИЈА УСКОРО НА ЗЕЛЕНОЈ ЛИСТИ ЕУ? Европска комисија предлаже блаже мере за путовања, Брисел охрабрен брзином вакцинације код нас

И туристичка путовања у ЕУ ће ускоро бити могућа / Фото Д. Дозет

То конкретно значи да ће, уколико се епидемилошка ситуација у одређеној земљи поправи, са 100 или мање заражених на 100.000 становника, њени грађани моћи да путују у земље ЕУ.

У Бриселу зато сматрају да ће се тренутна листа од само седам земаља којима је одобрен улазак у ЕУ ускоро "знатно проширити" и да би на њој свакако требало да се нађу Израел, али и Србија, и то на основу напретка у вакцинацији.

У Комисији напомињу да ће се "критеријум вакцинације", односно отварања граница за оне ревакцинисане против ковида 19, односити само на вакцине које су одобрене од стране Европске агенције за лекове или као "хитне" одобрене од стране Светске здравствене агенције.

Цео поступак би требало да се олакша када буде почео да функционише тзв. дигитални зелени сертификат. Очекује се да он буде озваничен 17. јуна, а да ступи на снагу 1. јула.

Такође се предлаже успостављање портала који ће путницима омогућити да траже признавање потврде о вакцинацији, издате од стране државе ван ЕУ. Док овај сертификат не почне да функционише, државе чланице треба да прихватају сертификате из земаља које нису чланице ЕУ на основу националног закона, уз могућност провере аутентичности.

Сада је на Европском савету да размотри овај предлог. Прва расправа заказана је на техничком нивоу већ за данас у Бриселу, после чега ће се о свему сутра расправљати и амбасадори земаља чланица.

Иначе, корона-бројке у Србији у последња три дана охрабрују! То потврђује и јучерашња статистика. Тестиран је 6.271 грађанин, од којих је 1.249 позитивно. Преминула су 23 пацијента, а на респираторима у болницама широм Србије тренутно се налази 141 особа.

У суботу 1. маја регистроване су 1.374 позитивне особе, од тестираних 8.168. Преминуле су 24 особе. На Ускрс је од укупно 6.320 тестираних позитивно било 989 грађана. Преминуле су 23 особе.

У нашој земљи је до сада дата 3.567.751 доза вакцина против вируса корона, а обе дозе цепива примило је 1.531.980 грађана. Др Предраг Кон не сматра да ће празници имати утицај на даљи ток пандемије у нашој земљи. Он издваја Београд, будући да је у главном граду вакцинисано 43 одсто пунолетног становништва.

- Ово је добитни тренутак за нашу земљу и сад би било најповољније да се што више вакцинишемо - рекао је Кон. - Активност вируса пада, чак и у великим градовима, па сада треба да се вакцинишу млађе категорије становништва, они између 40 и 60 година, али и они млађи, јер највише преносе вирус.

Заменик градоначелника Горан Весић каже:

- Време је да се полако отварамо и зато сам предложио Кризном штабу да се убудуће мере одређују регионално, односно да зависе од степена вакцинације. Београд је најбољи регион у Србији! - истакао је Весић.

Заменик градоначелника је прецизирао да ће до краја недеље бити организована вакцинација у тржном центру "Ушће". Од јуче се наставила и вакцинација без заказивања.

ПРЕМИНУЛА МЛАДА МАМА

Б. М. (33) преминула је јуче ујутру у ковид-болници у Батајници након вишедневне битке са вирусом корона. Млада жена, мајка предшколца, хоспитализована је 20. априла због наглог погоршања стања. Имала је хроничне болести и од 27. априла била је на респиратору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)