КАЗНА НАЈМАЊЕ 10 ХИЉАДА: Придржавајте се ових правила 1. маја, иначе ће инспекција да вас “удари по џепу”!

Novosti online

30. 04. 2021. у 19:22

ПРВИ мај са собом доноси неизбежно роштиљање са друштвом у природи или бар дружење у баштама кафића, а већина суграђана вероватно и не слути колике им казне следе уколико се не буду придржавали прописа, поготово у ово време короне и њених ограничења.

КАЗНА НАЈМАЊЕ 10 ХИЉАДА: Придржавајте се ових правила 1. маја, иначе ће инспекција да вас “удари по џепу”!

Фото: Д. Миловановић

Иако ће добар део људи остати код куће због Ускрса, не треба сумњати како ће популарна излетишта у околини градова бити дупке пуна. Друштво, храна, пиће, музика и провод сматрају се загарантованим сценариом за тај дан, али ко се не буде придржавао прописа, списак казни је подугачак.

Од роштиљања на недозвољеним местима, сече дрвећа, бацања и остављања отпадака, паркирања на зеленим површинама до неношења маски у баштама кафића у којима за столом може да буде максимално до пет људи. Кршење појединих прописа доноси и кривичне пријаве! Не заборавите да је званично и даље на снази одлука која каже да је дозвољено окупљање највише пет људи на отвореном и затвореном простору.

ВАТРА

Уколико палите ватру и роштиљате на местима на којима је то забрањено, можете платити новчану казну у вредности од 10.000 динара. И плус добити прекршајну пријаву. Неугашена ватра представља велику опасност, јер може да изазове пожар и угрози људске животе и природу. На већини излетишта постоје тачно одређени и ограђени делови где се може палити ватра, а казна за бацање или остављање ђубрета, уколико вас ухвати надлежна инспекција, износи такође 10.000 динара.

БАЦАЊЕ ЂУБРЕТА

Већина суграђана за првомајске празнике одлучи да дан или два проведе на популарним излетиштима, али врло често се догађа да за собом оставе гомилу отпадака не слутећи да могу платити новчану казну за учињени прекршај. Дакле, казна за бацање или остављање ђубрета, уколико вас ухвати надлежна инспекција, износи 10.000 динара.

Фото: Н. Фифић

СЕЧА ДРВЕЋА

Строго је кажњива и сеча дрвећа у парковима и на излетиштима. Нажалост, нису нам стране сцене када се групица пијаних досети да исече здраво стабло. Тако се још није заборавила ситуација са првомајског уранка 2018, када је "дрвосеча" са Кошутњака посекао здраво дрво.

- Казном од 10.000 до 100.000 динара казниће се особа која пустоши и крчи шуме, која није планирана као редован вид обнављања шума и обавља сечу која није у складу с плановима газдовања шумама - јасан је закон.

ЗЕЛЕНИЛО У ПАРКОВИМА

Уништавање зеленила у парковима и рекреационим површинама кажњава се са 10.000 динара. Бахато паркирање плаћа се 5.000 динара. У Београду се са чак 25.000 динара глобе возачи који паркирају свој аутомобил на јавној зеленој површини која се налази у оквиру парка, сквера, трга, пута, као и на зеленој површини око објекта јавне намене. Овде треба бити додатно опрезан, јер у градовима и њиховој околини јавна "зелена површина" често није зелене боје и ту се људи полакоме и оставе своја кола, али паук непогрешиво зна које су то зелене површине и на папиру.

Фото: К. Михајловић

КОВИД РЕДАРИ, ОГРАНИЧЕН БРОЈ ЉУДИ

Епидемиолози напомињу да се за 1. мај и Ускрс мере морају поштовати. Званично је и даље дозвољено окупљање пет људи на отвореном и затвореном простору, а баште градских кафића биће под посебном пажњом инспекција. Истовремено, епидемиолог Предраг Кон је нагласио да морају да се носе маске и у кафићима, а да за једним столом и у баштама може да буде до пет људи. Према Закону о заштити становништва од заразних болести, сваки угоститељски објекат и радња морају да имају ковид редара и уколико то не обезбеде казна је 30.000 динара.

Грађани који не носе маске у баштама казниће се са 5.000 динара, а власници као правла лица за кршење мера могу платити глобу од 150.000 до чак 300.000 динара.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)