ОД 7. МАЈА СЕ СВЕ МЕЊА: Метеоролог открио када ћемо се опростити од зимске одеће и обуће, али и какво нас време чека за празнике

Novosti online

30. 04. 2021. у 08:26

ОД четвртка ће преко региона струјати све топлији ваздух са југа те ће уследити јаче отопљење. Максимуми данас до 29 степена, а затим углавном преко 25, а у недељу на истоку региона понегде и око 30 степени.

ОД 7. МАЈА СЕ СВЕ МЕЊА: Метеоролог открио када ћемо се опростити од зимске одеће и обуће, али и какво нас време чека за празнике

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Дуваће јужни ветар, који ће се само у петак на кратко окренути на северозападни смер.

Атмосфера неће бити сасвим стабилна и повремено ће бити услова за грмљавинске пљускове, али они не би требало да буду посебно чести и преовлађивало би сунчано и суво време.

Нешто већа вероватноћа за појаву пљускова би била у недељу пре подне на западу, југозападу и северозападу региона, а касније у ноћи ка понедељку пљускова би чешће могло бити и над осталим делом региона.

Чешћа појава нестабилнсти би била везана за утицај хладног фронта циклона који се креће северозападно од нас и чији ће хладан фронт само својом периферијом утицати на време.

Ипак у недељу на северозападу већ мало свежије, а у понедељак над целим регионом осетно свежије, посебно на крајњем западу и северозападау где би се максимуми кретали око 12 степени.

- За сада делује да је потенцијал за неке обилније пљускове и јако грмљавинско невреме знатно већи на крањем западу, југозападу и северозападу Хрватске и можда на крајњем северозападуВојводине, док би он свакако највиши био над Словенијом. Изнад осталих предела би нестабилности било зантно мање и врло лако би се могло дестити да велики део источне половине региона осим појачаног северозападног ветра и освежења и не добије пљускове - објашњава Чубрило.

Почетком наредне недеље углавном суво и свежије уз дневне максимуме од 15 до 22 степена. Преовлађиваће сунчано, али уз повремену повећану облачност, посебно на северозападу региона може бити и пљсукова.

Око 07. маја се рачуна на јачање антициклона над нашим делом Европе док би западну и југозападну Европу захватило погоршање са пљусковима.

У оваквим условима би ка нама могло доћи до покретања веће количине топлог ваздуха из северне Африке те би после ових хладних недеља тај период могао донети праве летње врућине и максимуме око или мало преко 30 степени Целзијуса.

Што се наредних дана тиче следи осетно отопљење и делуије да се за ово пролеће "опраштамо" од топле одеће и обуће. Освежење почетком наредне недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)