ВУЧИЋ САОПШТИО: Имамо довољно вакцина - Важна је имунизација и грађани у региону

Танјуг

23. 04. 2021. у 11:17

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија највише вакцина против корона вируса добила од кинеске компаније Синофарм, а затим од компаније Фајзер-Бионтек, да очекује 36.000 вакцина од ЕУ и нагласио да је за Србију важно да се вакцинишу и грађани у региону.

ВУЧИЋ САОПШТИО: Имамо довољно вакцина - Важна је имунизација и грађани у региону

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је тако одговорио на питање немачког новинара да ли ће вакцине које би Србија требало да добије од ЕУ задржати или ће их дати земљама у региону ако их има довољно.

Вучић је додао да је Србија у регион до сада послала 120.000 вакцина, као и да је у Србији вакцинисано око 65.000 грађана земаља из региона, што је укупно око 200.000 вакцина за људе у реигону.

- Ми смо добили од Ковакса до сада било је планирано 96.000 вакцина, а добили смо 57.000. Од ЕУ од укупне квоте од 630.000 доза које треба да дођу до краја јуна, Србија би требало пропорционално броју становника да добије око 270.000 или 260.000, а ми ћемо добити само 36.000 вакцина - навео је Вучић.

Додаје да се Србија са тим сагласила зато што су те вакцине важније другим деловима нашег региона.

- Сматрамо да су колико су те вакцине важне за нас важне и за наше комшије. Бесмислено је све што радимо ако они не могу да добију вакцину. Људи који долазе у Београд и имају спортске, пословне и друге контакте за нас је важно да они не могу да преносе заразу - поручио је Вучић.

Захвалио је ЕУ и Коваксу, али је напоменуо да је Србија највише вакцина добили од Синофрама, а потом од Фајзер-Бионтека.

Како је рекао, Србија је значајно већи број вакцина добила од америчко - немачке компаније, за чак 250.000 доза више него руске вакцине.

Србија је, истакао је, једина земља ван ЕУ која је почела вакцинацију Фајзеровом вакцином истовремено када и ЕУ и да, када се ради о испоруци вакцина, тачно на време стижу вакцине компанија Синофарм и Фајзер-Бионтек, а да касне испоруке неких других произвођача.

Вучић је додао да ће Србија наставити вакцинацију, као и да је тешким радом успела да обезбеди вакцине.

Вучић је додао и да други проблем представљају разне антиваксер групе и људи који због теорија завере не желе да приме вакцине, иако је Србија на време набавила довољне количине, због чега људи не журе да се вакцинишу.

- У свим земљама ЕУ имате редове, у Србији немате иако имамо четири врста вакцина. Свако може да се вакцинише - рекао је Вучић.

Наш буџет стоји добро, јавни дуг је испод 60 одсто у односу на БДП, уз Литванију смо имали највећи раст у Европи прошле године и очекујемо првиредни раст ове године преко шест одсто", рекао је Вучић.

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас истакао је да се криза најбоље може победити равномерном расподелом вакцина широм света и казао да је преко Ковакс система до сада испоручено 40 милиона вакцина.

Говорећи о вакцини руског произвођача Спутњик Ве Мас каже да не види разлог зашто се она не би користила уколико би је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).

- Услов је да је одобрена и да ЕУ има увид у приозводњу. Треба имати на уму целокупну ситуацију. У Немачкој смо вакцинисали три пута више грађана него Русија. Пратимо ситуацију, али постоји поступак сагласности - рекао је Мас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Elena

23.04.2021. 19:14

Srbija za svoje gradjane ima dovoljno vakcina. Pomoc regionu je dokaz da ne mislimo samo na sebe vec i na nase susede kojima ta pomoc mnogo znaci. Ako hocemo da pobedimo ovu posast moramo svi biti zasticeni.