УЛОГА ПРЕДСЕДНИКА ВИЛСОНА У СТВАРАЊУ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Предавање Срђана Граовца на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В. Н.

22. 04. 2021. у 21:14

ПРЕДАВАЊЕ Срђана Граовца на тему „Стварање Југославије – Вудро Вилсон и Версајски мир" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

УЛОГА ПРЕДСЕДНИКА ВИЛСОНА У СТВАРАЊУ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Предавање Срђана Граовца на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Томас Вудро Вилсон рођен 28. децембра 1856. године, а преминуо 3. фебруара 1924. Године. Био је 28. председник САД у периоду од 4. марта 1913. до 3. марта 1921. године, тачније за време трајања Првог светског рата.

Уласком Сједињених Америчких Држава у Први светски рат на страни Сила Антанте 1917. године, председник Вудро Вилсон направио је до тада незамислив искорак у спољној политици своје земље и отворено се умешао у европске политичке токове, сматрајући да је то за добробит човечанства.

У тренутку када САД улази у рат, председник је имао неисцрпне економске и војне потенцијале довољне да одлуче исход рата. Вилсон је имао иновативне политичке идеје засноване на моралним приципима које гарантују иста права свакоме, и јачим и слабијим.

После пробоја Солунског фронта 1918, долази до распада аустроугарског система и Србија у највећој мери заузима границе у тада заједничкој држави Срба, Хрвата и Словенаца.

На Париској мировној конференцији Вудро Вилсон се појавио са својом делегацијом од 150 људи, махом научника, који су после распада Аустроугарске прихватили његово становиште о стварању Југославије. Његова улога у стварању Југославије као државе Јужних Словена том приликом постаје препознатљива, а он постаје одлучујући политички чинилац који је то уједињење и омогућио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)