ОДБАЧЕНЕ НОВЕ ТУЖБЕ ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Европски суд за људска права доне одлуку у два случаја из осамдесетих година

Танјуг

21. 04. 2021. у 18:33

ЕВРОПСКИ суд за људска права одбацио је две нове тужбе против Србије које се односе на нестанак беба 80-их година прошлог века.

ОДБАЧЕНЕ НОВЕ ТУЖБЕ ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Европски суд за људска права доне одлуку у два случаја из осамдесетих година

Европски суд за људска права

Наиме, Суд је утврдио да је Србија у фебруару прошле године усвојила закон о решавању овог питања и одштете родитељима несталих беба, те да нема посебних разлога у смислу угрожених људских права а који би захтевали даље испитивање ових случајева, навео је Суд у саопштењу.

Такође, Суд подсећа да су тим законом предвиђене и судске и вансудске процедуре поводом ситуација са којима су се суочавали родитељи, а у циљу откривања истине о несталим бебама.

Закон је такође предвидео систем у којем домаћи судови могу да истраже и прибаве доказе, не само на захтев тужиоца, већ и по службеној дужности, а како би утврдио све релевантне чињенице случаја.

Судови су такође добили овлашћења о додели обештећења родитељима када за то има разлога.

Поред тога, Закон је предвидео формирање комисије за проширено истраживање, прикупљање података и установио базу ДНК података.

Суд у Стразбуру је 2013. године обавезао Србију путем пресуде у случају Зорице Јовановић, која је такође нестала беба, да законски регулише процедуре за утврђивање истине и досуђивања одштете родитељима нестале деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)