КОМАНДАНТ ЛЕШИ ИМ ХЕРОЈ: Албанци потврђују да на југу Србије подижу комплекс у част Ридвана Ћазимија

Ј. СТОЈКОВИЋ

21. 04. 2021. у 09:21

ПРЕДСЕДНИК Националног савета Албанаца у Србији Рагми Мустафа потврдио је, за "Новости", да су на узвишењу изнад Великог Трновца почели радови на изградњи објекта посвећеног команданту такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ) Ридвану Ћазимију, познатог и као командант Леши.

КОМАНДАНТ ЛЕШИ ИМ ХЕРОЈ: Албанци потврђују да на југу Србије подижу комплекс у част Ридвана Ћазимија

Обележје Ћазимију у Великом Трновцу / Фото П. Милошевић

- Може се назвати меморијалним комплексом, спомен-парком или неким трећим именом, али ће у суштини то бити место на коме ће се неговати сећање на команданта Лешија. То је део наше историје, држава треба да прихвати да постоје људи који су део те историје. Они су амнестирани, па ми из Бујановца, Прешева и Медвеђе команданта Лешија доживављамо као хероја наше новије историје - рекао је Мустафа.

Он није могао да каже кад ће радови бити завршени, нити да ли за изградњу постоје дозволе, јер, како наводи, он није део иницијативе за изградњу.

Сваке године када се обележава датум завршетка сукоба на југу Србије, актуелизује се прича о споменицима подигнутих палим борцима и са једне и са друге стране. Таквих споменика је, према незваничној евиденцији, укупно десет, с тим што је чак седам подигнуто припадницима ОВПБМ.

У селу Добросин на улазу у село налази се споменик браћи Шаипу и Иси Саћипи који су убијени 25. јануара 2000. године. На пола пута између села Добросин и Лучане налази се и обележје Екрему Хоџи и Бетиму Беришију из Призрена, као и Шкељзену Краснићију из Ораховца. Између Лучана и Кончуља налази се и меморијал Фатмиру Ибишију, а у селу Лучане поред џамије налази се споменик Артану Абазију, команданту ОВПБМ из Миратовца.

На брду Гури гат код Великог Трновца налази се споменик на месту где је убијен Ридван Ћазими - командант Леши, који је убијен маја 2001. У самом центру села - на месту укопа - налази се још један његов споменик, око кога се као око светиње окупљају локални Албанци. На сеоском гробљу у Кончуљу налази се споменик Веби Реџепију који је погинуо 23. маја 2001.

У Ораовици је 2015. години почела изградња спомен-комплекса код бране акумулационог језера, где је погинуло пет припадника ОВПБМ. Овај пројекат је након бројних притисака - обустављен. Планиран је велики комплекс, али се испоставило да је посреди била само намера да се изазове провокација.

ОБЕЛЕЖЈА И ПОГИНУЛИМ ЖАНДАРМИМА

ИЗНАД села Лучане налази се спомен-комплекс припадницима Жандармерије страдалима на југу Србије. У селу Чар налази се спомен-плоча посвећена жандарму Љубиши Вељковићу, који је на том месту погинуо. На брду Свети Илија код Врања, где су живот изгубили капетани, родом из Пљеваља, Велиша Кијановић и Ђурко Бојовић налази се обележје. У центру Врања 2008. је откривен меморијал цивилима, војницима и полицајцима жртвама НАТО бомбардовања али и сукоба до 2001. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)