СРБИЈА УПЛАТИЛА КОМПЛЕТНА СРЕДСТВА ЗА ОБНОВУ ХИЛАНДАРА: Министар Поповић - одржали смо обећање дато Игуману Методију

Танјуг

20. 04. 2021. у 15:37

УОЧИ највећег хришћанског празника Васкрса министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је манастир Хиландар и истакао да је за обнову тог манастира Србија уплатила целокупна средства.

СРБИЈА УПЛАТИЛА КОМПЛЕТНА СРЕДСТВА ЗА ОБНОВУ ХИЛАНДАРА: Министар Поповић - одржали смо обећање дато Игуману Методију

Фото Б. Субашић

Министар се уверио да радови на обнови те, једне од најстаријих и највреднијих српских светиња, протичу у најбољем реду.

- Када сам за Божић, заједно са председником Србије Александром Вучићем посетио Хиландар, председник је тада обећао Игуману Методију и братији манастира да ће Србија уплатити у целости средства неопходна за обнову Хиландара. То обећање је испуњено - рекао је Поповић, који и је заменик председника државне Комисије за обнову Хиландара.

Подсетио је да је пожар који је избио у марту 2004. године прогутао северну половину манастира, те да је изгорело шест конака од укупно девет.

- То је био пожар разорнији од пожара у Нотр Даму. Хвала Богу на томе што нико није страдао, као и да није страдала ни ризница, ни црква. Од 14. века није било овако великих радова на Хиландару - рекао је Поповић, наводи се у саопштењу.

Подсетио је да је манастир Хиландар српска установа која од 1198. године до данас има непрекидни континуитет.

- Подршка Хиландару је подршка очувању наше историје и сећања на вишевековно трајање српске државе и Цркве. То је подршка и за нашу будућност, коју градимо развијајући се као модерно, успешно и демократско друштво, али на чврстим стубовима наше православне вере и велике државне идеје слободне и независне српске државе, коју су градили наши највећи владари - рекао је Поповић.

Додао је да је сваки од њих, када год се враћао Хиландару и помагао тај манастир, градио јаку, слободну и успешну Србију.

- То је визија и председника Александра Вучића - закључио је Поповић, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)