ДЕЧАК (11) СЕ ОПОРАВИО ОД КОРОНЕ - Доктор Вукомановић: Имао тешку упалу плућа као да је одрасли пацијент

Novosti online

20. 04. 2021. у 08:20

НА Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" у Београду од корона вируса се опоравио дечак од 11 година који је имао тешку упалу плућа као да је одрасли пацијент, каже др Владислав Вукомановић, помоћник директора ове установе.

ДЕЧАК (11) СЕ ОПОРАВИО ОД КОРОНЕ - Доктор Вукомановић: Имао тешку упалу плућа као да је одрасли пацијент

Дечак је преминуо у Институту за мајку и дете

Дечак није интубиран, али је имао јако висок скор плућа, и био је високом протоку кисеоника. Прогностички је био доста забрињавајући али се, на срећу, опоравио. Више не лежи у интензивној нези, већ на "обичном" ковид одељењу ове установе.

- Имали смо једног дечка од 11 година који има шећерну болест а који је имао тешку упалу плућа. Све је то личило на одраслог болесника са ковидом пре него на дете. Гојазна деца су склонија компликацијама, исто као деца са шећерном болешћу, са плућним обољењима, кардиоваксуларним, хематолошким и то се показује као тачно - каже проф. др Вукомановић:

- Питање је да ли је то изазвао неки други мутирани сој вируса или не. Ради се само о једном детету. Био је на високом протоку кисеоника, није интубиран на срећу, али је имао велики скор плућа. То је налаз на скенеру који показује колико су плућа захваћена упалом. Баш је било прогностички доста забрињавајуће, али се опоравио. Он је још код нас, био је у ковид интензивној нези до пре неколико дана а сада у њој немамо никог - каже проф. др Вукомановић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)