ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ: Стижу пензије из Квебека

Novosti online

19. 04. 2021. у 13:26

ПЕНЗИЈЕ из Квебека ускоро ће почети да стижу у Србију пошто је Влада усвојила предлог закона о потврђивању уговора о социјалној сигурности између две земље. Овим уговором се на свеобухватан начин уређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, укључујући и права по основу повреде на раду и професионалне болести и здравственог осигурања.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ: Стижу пензије из Квебека

Фото Танјуг

Споразум је потписан у јуну прошле године и сада треба да га ратификују скупштине Србије и Квебека, када ће споразум и званично почети да важи, а након три месеца и да се примењује.

Наши људи у дијаспори, односно у покрајини Квебек имаће могућност да регулишу стаж и остваре право на пензијско и инвалидско осигурање, али и на здравствену заштиту приликом лечења и у Квебеку и у Србији.

Србија са Канадом одавно има потписану конвенцију о пензијском и инвалидском, али не и о здравственом осигурању која пружа могућност нашим људима који раде у Канади да регулишу питање стажа и пензије за године за које су им тамо уплаћивани доприноси. Сада је први пут потписана конвенција са Квебеком која има готово највише српских радника.

Тренутно се преговара са представницима Туниса и Азербејџана и ускоро може да се очекује и потписивање споразума са овим државама.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)