УСТАВ СЕ МЕЊА, ПРЕАМБУЛА НЕ: Народна скупштина усвојила предлог Владе о промени највишег правног акта

Р. Др.

17. 04. 2021. у 08:28

ОДБОР за уставна питања и законодавство Народне скупштине усвојио је у петак Предлог Владе Србије за промену Устава, чиме је и формално почела процедура за промену највишег правног акта у држави.

УСТАВ СЕ МЕЊА, ПРЕАМБУЛА НЕ: Народна скупштина усвојила предлог Владе о промени највишег правног акта

Фото. Танјуг

Премијерка Ана Брнабић и председник Народне скупштине Ивица Дачић нагласили су да ће променама у чијем је средишту правосуђе, судство бити независно и ефикасно, али и да се преамбула о Косову и Метохији као саставном делу Србије - неће мењати.

- Независност и ефикасност правосуђа један је од основних захтева у области владавине права у оквиру европских интеграција. Али ово не радимо због Европе, већ зато што искрено верујемо у реформе - рекла је Брнабићева на седници скупштинског Одбора за уставна питања.

Шеф парламента Ивица Дачић констатовао је да су поједина адвокатска удружења против предложених решења, као и део опозиције, која оспорава овлашћење парламенту да уопште мења Устав.

- За промену највишег правног акта потребна је двотрећинска већина од укупног броја посланика, при чему се предлог усваја или одбацује. Текст овлашћеног предлагача није могуће мењати у фази усвајања. Ако се предлог усвоји, онда се расписује референдум - објаснио је Дачић и додао да референдум није могуће одржати заједно са изборима.

КОНСЕНЗУС

ДРЖАВНИ врх очекује да процедура измене Устава буде окончана у овом сазиву парламента, али и уз шири друштвени консензус.

- Ако се у оквиру скупштинске расправе значајно промене амандмани, онда ће поново морати да се тражи сагласност Венецијанске комисије - рекла је Брнабићева.

Окосницу уставне реформе чини промењен начин избора чланова највиших правосудних тела. Високи савет судства, уместо 11 чланова које бира Скупштина Србије, како је предложено, имаће 10 чланова, од којих половину бира парламент из редова истакнутих правника, а пет бирају судије. Државно веће тужилаца требало би да постане Високи савет тужилаца, и имаће 10 чланова од којих четири бира Скупштина из реда истакнутих правника двотрећинском већином, а четири бирају тужиоци.

Врховни касациони суд (ВКС) према предлогу амандмана, мења назив у некадашњи назив - Врховни суд Србије (ВСС) и представља највиши суд у земљи, који ће бити задужен да обезбеди једнаку примену права свих судова. Предвиђена је сталност судијске функције од избора до пензије, чиме је укинут такозвани пробни избор од три године. Правосудна академија, уз то, постаће уставна категорија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)