СРПСКИ ХИРУРЗИ ОПЕРИСАЛИ ПОМОЋУ ХОЛОГРАМА: Револуционарна технологија први пут употребљена у Београду - помаже и против короне

Новости онлајн

14. 04. 2021. у 22:49

У КЛИНИЧКО-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" немачки и српски лекари извели су јединствену интервенцију уклањања бола у кичми.

СРПСКИ ХИРУРЗИ ОПЕРИСАЛИ ПОМОЋУ ХОЛОГРАМА: Револуционарна технологија први пут употребљена у Београду - помаже и против короне

Фото: Принтсцреен/РТС

Без реза - пацијенти су одмах после процедуре отишли кући. Први пут је коришћена и виртуелна холограмска технологија.

Готово да нема особе која у неком тренутку није осетила бол у леђима. Многи су због те дијагнозе често на боловању, а много је и оних који морају на операциони сто како би решили тај проблем. На столу су били и тројица пацијената Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић".

Али, на операцији без реза. Новом методом, први пут у Србији, тим наших лекара и један Немац, извели су процедуру после које су пацијенти отишли кући, а оно најважније јесте да их леђа више не боле.

- Процедура носи назив перкутана епидуролиза. Бол у кичми уклањамо специјалним катетером, а по принципу епидурала. То је минимално инвазивни хируршки захват. Изводи се под локалном анестезијом, пацијент истог дана иде кући. После му не треба ни физикална терапија. Једно недељу дана не би требало да иде на спорт, али не мора да остаје у болници. Ово се може радити на било ком делу кичме, лумбалном, вратном... Процедура траје око пола сата - каже проф. др Андреас Вајлман, специјалиста за хирургију кичме из Штутгарта.

Руководилац Клинике за анестезиологију КБЦ "Др Драгиша Мишовић" проф. др Предраг Стевановић каже да је око 10 одсто таквих пацијената који имају хронични бол и којима тај бол упропасти живот.

- Данас је операција последња опција, али ово је једна нова иновативна процедура са фора б катетером. Са овим катетеором је све прецизније, улази се кроз канал, улази се кроз тртичну кост, на рендгену се види положај катетера, ми га доведемо до изласка нерва из кичменог стуба, надувамо балон, ожиљак раствори, убацимо лек. И све је решено - истиче Стевановић.

Фото: Принтсцреен/РТС

Током интервенције први пут у нашој земљи и у нашој медицини коришћене су и наочаре за виртуелну реалност "Хололенс".

- Идеја "Хололенса" је да нам омогући да док радимо будемо у директном контакту са колегама у некој другој земљи, постављамо их у окружење око нас, гледамо слике и све што раде одмах, можемо да унесемо налазе пацијента у уређај, пројектујемо на леђа пацијента и добијамо тродимензионални снимак кичме, уз иновативни катетер је лакше и прецизније - објашњава Стевановић.

Уређај може да се користи у хирургији, симулационој медицини, али веровали или не и у борби против короне.

- Кад уђемо у смену три лекара су у интензивној по седам-осам сати. Са "Хололенс" технологијом, уместо три колеге, један улази и прави визиту, а остали су у зеленој зони. Тиме смањујемо боравак у црвеној зони. Искуства Краљевског колеџа показују да се изложеност лекара вирусу може смањити за 83 одсто. Ми смо срећни ако успемо и 50 одсто - наводи доктор Стевановић.

Наочаре се стављају на главу, конекција се прави и мобилним телефоном, друга страна може да буде било где, а практична примена је немерљива. Јер, иако негде нисте физички присутни, имате увид у све.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)