СЕДМАЦИ И ОСМАЦИ, ЧЕКАЈУ ВАС ДОДАТНЕ ЛЕКЦИЈЕ И УЧЕЊА: Од јесени измене у наставним програмима основних школа

Љ. БЕГЕНИШИЋ

14. 04. 2021. у 13:00

ЂАЦИ седмог и осмог разреда од септембра ће, у оквиру већ постојећих предмета Информатика и рачунарство и Техника и технологија, учити и о вештачкој интелигенцији.

СЕДМАЦИ И ОСМАЦИ, ЧЕКАЈУ ВАС ДОДАТНЕ ЛЕКЦИЈЕ И УЧЕЊА: Од јесени измене у наставним програмима основних школа

Фото: Архива "Новости"

- Није реч о увођењу новог предмета, већ се у постојећи план и програм за седми и осми разред основне школе уводе образовни садржаји и дефинишу исходи на тему вештачке интелигенције - кажу, за "Новости", у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Да подсетимо, премијерка Ана Брнабић рекла је, приликом представљања портала "Моја средња школа", да ће се од септембра у школе увести и предмет Основе вештачке интелигенције и истакла да је то додатна инвестиција и додатно велика предност наших ђака.

У Министарству просвете појашњавају да се, у складу са Стратегијом о вештачкој интелигенцији за период од 2020-2025. године, ради на изменама одређених програма и предмета у основној школи, а да се ревидирани план и програм припрема за школску 2021/2022. годину.

ЗНАЈУ СВЕ ПРОГРАМСКЕ ЈЕЗИКЕ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић подсетила је да се на јачању технолошке писмености ђака ради од 2016. године и да је 2017. уведено програмирање као обавезан предмет од петог разреда у основним школама. Она је истакла да смо ове године добили прву генерацију са знањем свих програмских језика и оценила да је то огромна предност коју наши основци имају у поређењу са њиховим вршњацима у Европи и свету.

- Ученици ће током два часа у школској години у оквиру предмета Информатика и рачунарство и Техника и технологија имати прилику да се упознају са основама, појмовима и дефиницијама вештачке интелигенције, као и да прeпознају примену вештачке интелигенције у свакодневном животу - наглашавају наши саговорници. - На тај начин стичу основу за даље учење о овој области на нивоу средње школе. Тренутно, Завод за унапређивање образовања и васпитања ради процену могућности да се у два образовна профила средњих стручна школа уведу садржаји везани за вештачку интелигенцију.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)