КАДА ЋЕ НАМ СЕ ВРАТИТИ ПРОЛЕЋЕ?! Метеоролог најављује велики пад температуре, па открива какво нас лето очекује

Novosti online

13. 04. 2021. у 12:53

ПОСЛЕ низа топлих, пролећних дана, углавном сунчаних и са температурама изнад 20 степени, данас је стигло захлађење, киша, ниже температуре, а метеоролози најављују чак и снег. Да ли су такве временске појаве уобичајене за април и када можемо да се надамо топлијем времену?

КАДА ЋЕ НАМ СЕ ВРАТИТИ ПРОЛЕЋЕ?! Метеоролог најављује велики пад температуре, па открива какво нас лето очекује

Фото: Принтсцреен/Windy

Метеоролог прогностичар РХМЗ-а Недељко Тодоровић каже за РТС да не би било велико изненађење да у току наредне ноћи и у четвртак буде краткотрајног снега.

Како је рекао, већа је вероватноћа за то на западу и југозападу земље, а у Београду је веома мала вероватноћа за снежне падавине, али то не може да се искључи.

Недељко Тодоровић је рекао да ће сутра максималне температуре бити око 6 степени у Београду, а у четвртак 8-9 стпени и у петак 10. Истиче да ће та три дана бити најхладнија у наредном периоду.

Тодоровић је навео да ће од суботе и недеље температура полако да расте и да се у тим данима очекују температуре од 12 до 14 степени. Ведро време неће доћи ни наредне седмице, јер ће се задржати периоди облачности с кишом.

Недељко Тодоровић каже да у наредних десетак дана неће бити топлих дана. Наводи да је ове године април хладнији у односу на прошлу годину.

На питање да ли због падавина постоји опасност од поплава, Недељко Тодоровић је рекао да се главнина падавима очекује у току наредне ноћи, између 10 и 20 литара по квадратном метру. Додаје да то није забрињавајуће.

Кад се можемо надати топлијем времену

У планинским пределима ће се повећати постојећа висина снежног покривача, а са овим типом времена, снег на планинама задржаће се до краја априла и почетка маја, указао је Тодоровић.

Истиче да ће тек за десетак дана температура почети да прелази 20 степени.

Говорећи у ускршњим и првомајским празницима, истакао је да не може да изнесе прецизну прогнозу, али да ће се до краја месеца задржати варљиво време.

Метеоролог је анализирао податке у претходних стотинак година. Каже да је приметио да често средином априла наступе наоблачења и захлађења.

Осврнуо се и на предстојеће лето, али је и опет рекао да не постоји строга законитост када је у питању прогноза. Тодоровић верује да ће ово лето бити топлије него прошло и да ћемо имати више екстремно топлих дана.

Поручује и да у јуну и јулу не можемо да избегнемо пљускове и локалне непогоде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Gavrilo

13.04.2021. 16:00

Nema pojma taj nedeljko pratim ga poslednjih godina,pogadja prognozu danas za sutra i to mu je cela nauka.to i moja baba pogodi kada joj se javi reuma odmah znamo da za dan dva se menja vreme,pratite svetske meteorologe te nase terajte da cuvaju ovce