ПОЗНАТИ ВИРУСОЛОГ ОТКРИВА: Која вакцина је најотпорнија на мутације корона вируса

Танјуг

13. 04. 2021. у 12:13

ВИРУСОЛОГ и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже да кинеска вакцина против корона вируса спорије ствара имунитет, али да је према тврдњама научника са Кембриџа и Оксфорда, та вакцина најотпорнија на мутације вируса.

ПОЗНАТИ ВИРУСОЛОГ ОТКРИВА: Која вакцина је најотпорнија на мутације корона вируса

Фото: Принтскрин

Шеклер је рекао да су вакцине кинеског произвођача Синофарм испитивале америчке лабораторије и подсетио на изјаву једног од америчких вирусолога са Универзитета у Мериленду од прошле недеље да су све источне вакцине безбедне и ефикасне и да се то односи на кинеске, индијске и руску Спутњик В.

-То је класична вакцина, стручњаци са Кембриџа и Оксфорда кажу да је на појаве мутација најотпорнија кинеска вакцина, јер је у њој цела вирусна честица-, рекао је Шеклер за ТВ К1.

Коментаришући изјаву руководиоца Кинеског центра за контролу и превенцију болести Гао Фу да се због ниске ефективности кинеских вакцина разматра комбиновање вакцина против ковида-19, Шеклер је рекао да кинеска вакцина Синофарм спорије прави имунитет за разлику од западних -инстант- вакцина које се заснивају на једном антигену.

-С протеин јесте јак антиген, али пошто су све бацили на једну карту, могуће је да, ако се тај протеин битније измени, да драстично пада ефикасност те вакцине, јер не ствара друга антитела-, објаснио је Шеклер.

Фото: Р.С.

Додао је да је код Синофарм вакцине ефикасност до 86 одсто, код Синофака око 50 одсто, а да је код вакцине против сезонског грипа до 62 одсто.

Шеклер је навео да се у Кини за вакцинацију највише користи Синовак, коју производи приватна компанија, а да се државна вакцина Синофарм углавном извози и да постоје подаци да је знатно ефикаснија од Синовака.

-Синовак се користи у Турској и већином у јужноамеричким земљама, док се Синофарм, користи у већини богатих арапских земаља које у својим лабораторијама запошљавају најбоље вирусологе и микробиологе са запада и њихови резултати су врло задовољавајући-, навео је Шеклек.

Подсећа да се у Србији користи Синофарм вакцина и да се испоставило да су код свих вакцинисаних блаже клиничке слике.

-То важи за све вакцине, па и за Синофарм којом је највећи број вакцинисан. По подацима који долазе до мене од оних које познаје, њихова искуства су у 99 одсто случајева позитивна-, рекао је Шеклер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Deki

13.04.2021. 13:42

Portparol Sinofarma,(ne Sinovaka),je izjavio da Sinofarm vakcina,nakon trećeg ispitivanja,dokazano,ne efikasna,te da moraju sa rnk,da presju na Mrnk,sistem. Znači..."Džabe ste krečili",čemu vakcinacija Sinofarmom,kad će,očiglesno",po njihovim izjavama,biti potrebna i treća i četvrta vakcina? Sad,odjednom,mogu da se mešaju vakcine,različitih proizvodjača? Kpliko god,bilo koja osoba,bila za vakcinu,sada dolazi u nedoumicu,šta je više istina,kada proizvodjači vakcina izdaju saopštenja.