СВЕ О БРАЗИЛСКОМ СОЈУ КОРОНЕ: Колико је опасан и да ли ће вакцине деловати?

Novosti online

13. 04. 2021. у 10:28

ДИРЕКТОР Ковид болнице у Батајници проф. др Татјана Аџић Вукичевић изјавила је данас да постоје назнаке да је бразилски сој корона вируса стигао у Србију.

СВЕ О БРАЗИЛСКОМ СОЈУ КОРОНЕ: Колико је опасан и да ли ће вакцине деловати?

Архива

Симптоми који га прате слични су симптомима осталих варијанти корона вируса – повишена телесна температура, кашаљ, болови у мишићима, губитак чула мириса и укуса...

Ипак, оно што се до сада зна о овој варијанти короне јесте да може да измакне антителима стеченим природним путем и да доведе до реинфекције. Наиме, они који су већ прележали корона вирус нису заштићени од бразилске варијанте.

„Варијанта П1 је претња човечанству“

Др Јесем Ореллана, епидемиолог у познатој бразилској научноистраживачкој институцији Фиоцруз, каже да је П1 сој високо преносив и због тога га сматра „претњом човечанству“, пише еКлиника.

То је једна од две варијанте корона вируса које су откривене у Бразилу или код људи који су путовали из Бразила, а назване су П1 и П2. Варијанта П1 има више промена – три мутације спике протеина уместо једне – и то је чињеница која код стручњака изазива највише забринутости.

Први пут П1 откривен је у Јапану, код људи који су допутовали из Манауса, у Бразилу. Истраге су потврдиле постојање соја корона вируса у Манаусу, граду на Амазону који је преживео интензиван први талас корона вируса, посебно у априлу прошле године.

Истраживање давалаца крви у октобру 2020. показало је да 76 одсто популације има антитела, па се претпостављало да су бар привремено имуни.

Али, у јануару 2021. велики број људи који су се претходно опоравили од ковида-19, поново је био заражен, што указује да је сој П1 способан да зарази људе који су мислили да имају природни имунитет. С друге стране, П2 варијанта је широко распрострањена у Бразилу, али има мање забрињавајуц́их мутација.

Како се вакцине понашају?

Кад је реч о вакцинама, ту ствари стоје мало боље.

Студија Универзитета у Оксфорду, објављена у другој половини марта, показала је да постојеће вакцине могу заштитити од бразилске мутације корона вируса. Научници су у истраживању користили узорке крви људи са антителима која су генерисана и инфекцијом корона вирусом и вакцинама Оксфорд/АстраЗенека и Фајзер/Бајонтек, које се користе у Британији.

Како је јавио Ројтерс, подаци из студије показали су скоро троструко смањење нивоа вирусне неутрализације антителима која генеришу вакцине за варијанту П.1 Бразил, слично смањењу виђеном код соја који је први пут идентификован у Кенту у Британији.

- Ови подаци сугеришу да антитела изазвана природним путем и вакцинама и даље могу да неутралишу ове варијанте, али на нижим нивоима. Бразилски сој је можда мање отпоран на ова антитела него што се прво страховало - поручују са Универзитета Оксфорд.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)