СЗО УПОЗОРАВА: У критичном смо тренутку

Novosti online

13. 04. 2021. у 09:13

БРОЈ умрлих од последица инфекције вирусом корона у Европи премашио је један милион, а Светска здравствена организација упозорила је да се зараза шири експоненцијално и поред огромних напора да се заустави.

СЗО УПОЗОРАВА: У критичном смо тренутку

Фото: ЕПА

У 52 европске земље до сада је умрло најмање 1.000.288 људи, наводи АФП.

- Ми смо сада у критичном тренутку пандемије. Путања ове пандемије је у узлазном тренду, јасан је експоненцијални раст - рекла је Марија Ван Керкове из Светске здравствене организације.

Она је рекла да ово није ситуација коју је неко очекивао након 16 месеци пандемије јер су уведене многе мере контроле.

Широм света вирус је однио животе више од 2,9 милиона људи, док је заражено скоро 136 милиона.

И поред суморних вести у Европи Британија је од јуче ублажила рестрикције први пут у последњих више месеци, отворивши пабове и фризерске салоне.

То показује како земље у којима је убрзана вакцинација остављају оне, већином сиромашније, далеко иза.

У Јужноафричкој Републици, председник Сирил Рамафоза заложио се за афричку производњу вакцина јер овај континент заостаје због недостатка сировина, мањка испоруке и новца и због логистичких проблема.

У Индији, број заражених и умрлих повећава се драматично, а експерти верују да је главни проблем то што се масе људи, већином без маски, окупљању на политичким скуповима и верским фестивалима.

Суседни Бангладеш најавио је закључавање земље уз затварање међународног и домаћег саобраћаја, као и компанија.

У муслиманским земљама верници се окупљају поводом почетка месеца рамазана. У Египту, најнасељенијој арапској земљи, мере хигијене су мање стриктне у односу на пре годину дана када су џамије биле потпуно затворене уз полицијски час.

Саудијске власти дозволиле су само вакцинисаним лицима да учествују у ходочашћу умрах на почетку рамазана.

У Британији, где је велики број умрлих од ковида у свету, поново су отворени пабови, ресторани, фризерски салони, фитнес центри и базени.

Британија је покренула вакцинацију, што је уз мере блокаде смањило смртност за 95 одсто, а број нових случајева за 90 одсто од јануара ове године.

У Италији су јуче забележени протести због мера блокаде, па је на улице Рима изашло више стотина људи.

У Француској, која је сада европска земља са највише инфекција, све интензивнија вакцинација подстакла је оптимизам међу уморним становницима. Све особе старије од 55 година сада имају право на вакцинацију против вируса корона.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)