МНОГО МЛАДИХ СА ТЕШКИМ КЛИНИЧКИМ СЛИКАМА Татјана Аџић - Мање болесника у болници у Батајници, али нема места за опуштање

Танјуг

13. 04. 2021. у 08:40

ДИРЕКТОРКА ковид болнице у Батајници, Татјана Аџић Вукичевић, рекла је јутрос да је забележен благи пад броја оболелих и да је тренутно на лечењу у тој установи 825 болесника (30. марта било их је 915).

МНОГО МЛАДИХ СА ТЕШКИМ КЛИНИЧКИМ СЛИКАМА Татјана Аџић - Мање болесника у болници у Батајници, али нема места за опуштање

Фото: Принтскрин РТС

Аџић Вукичевић је за РТС навела да је у претходном периоду било од 80 до 90 пријема у болницу дневно, а сада је тај број упола мањи.

На питање шта је утицало на пад броја оболелих и хоспитализованих, она је истакла две ствари – вакцинацију и поштовање мера.

Додаје да и даље не може да даје било какве оптимистичне изјаве када је реч о корона вирусу и пандемији.

- Иако је масовна вакцинацију току, иако се поштују мере, ипак нема места за опуштање, јер су у болници иза мене људи са јако тешким клиничким сликама. Има много младих људи без претходних болести који су на апаратима за вештачко дисање -  указала је Татјана Аџић Вукичевић.

Истакла је да, према подацима домаћих вирусолога, највише кружи британски сој вируса и да га карактерише велика преносивост, тежа клиничка слика и већа смртност.

Наводи да има назнака да се у популацији појавио и бразилски сој.

Поручила је грађанима да се одазову програму имунизације, јер једино тако може да се заустави вирус.

Каже да постоје они који су вакцинисани са обе дозе, и који су смештени у болнице, али напомиње да се они у 99 одсто случајева врате кућама, а да нажалост мали број њих заврши смртно. Међутим, додаје да су такви подаци у свим земљама у свету.

Докторка Аџић Вукичевић је додала да и после вакцинације морају да се поштују мере и да се носе маске у затвореном простору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)