ЉУДИ НАМ СЕ ЖАЛЕ НА ХРОНИЧНИ УМОР: Докторка Здравковић открила најчешћи постковид симптом - Када урадимо магнет срца...

Novosti online

08. 04. 2021. у 11:01

ЛЕКАРИ већ месецима уназад говоре о постковиду, односно о симптомима који остају и након излечења од овог вируса. Др Марија Здравковић је приликом гостовања на РТС-у открила шта су најчешћи постковид симптоми.

ЉУДИ НАМ СЕ ЖАЛЕ НА ХРОНИЧНИ УМОР: Докторка Здравковић открила најчешћи постковид симптом - Када урадимо магнет срца...

Фото Д.Миловановић

- Јављају нам се подједнако мушкарци и жене, имају продужене те клиничке слике короне. Чак и када немају теже поремећаје лабораторијских анализа, они имају изражене те субјективне поремећаје који трају више месеци после короне. Оно што смо видели на кардиологији, радили смо магнет срца, врло често постоји дискретно нарушени налаз екокардиографски, али кад урадимо магнет и код младих особа, 30-ак година, појављују се те слике корона запаљења срчаног мишића, које није велико, али постоји и може бити место одакле се појављују аритмије, а свакако узрокује онај осећај недостатка снаге на које нам се жале пацијенти. Поред тога, жале нам се и на болове по целом телу, недостатак снаге, један симптом који се јако тешко решава – то је несаница, на поремећај варења, као и на мигрирајуће болове по кичми, јављају се болови тих ситних зглобова, како зглобова шаке, тако и ситних болова кичме.

Др Здравковић напоменула је да и хормони имају значајну улогу у свему томе. 

- Хормони значајно утичу, ми жене смо с тим естрогенским профилом нешто заштићеније, али морам да истакнем да жене које добију теже клиничке слике и које леже у болници нису заштићене оног тренутка када се развија клиничка слика. Тако и код инфаркта, жене које добију инфаркт имају већу смртност од мушкараца. Тако да нам је то мач са две оштрице. Јако је битна телесна тежина, гојазност је велики фактор ризика у ковиду, контрола не само тежине, него и нивоа шећера, код дијабетичара су екстремно тешке клиничке слике.

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" поручила је женама, али и свима осталима, да је најбољи начин заштите вакцинација. 

- Најважнији савет би био да се жене вакцинишу. Јако је велика пометња направљена када је речено да вакцине утичу на плодност, а о томе не постоји ниједан доказ. С друге стране ми уопште не знамо како ковид инфекција утиче на плодност, али знамо да нарушава функционисање свих органа. Значи, порука би била да се жене вакцинишу, у договору са својим гинекологом, жена се не може вакцинисати ако је у почетку трудноће, треба се консултовати са гинекологом. Молим вас, прегледајте се, јавите се на време да не долазимо у ситуацију да примимо релативно младе жене са тешком клиничком сликом.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)