ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ СРБИЈУ: Границе су отворене и за странце који желе вакцину, то је знак солидарности

Танјуг

07. 04. 2021. у 11:22

НАЈТИРАЖНИЈИ швајцарски дневни лист "Блик" похвалио је Србију због остварених резултата у вакцинацији становништва и солидарности коју је исказала према странцима, пре свега земаља региона.

ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ СРБИЈУ: Границе су отворене и за странце који желе вакцину, то је знак солидарности

Фото Влада ЦГ

У чланку, који је илустрован фотографијом председника Србије Александра Вучића који се вакцинисао у Рудној Глави, наводи се да је Србија наручила 14 милиона вакцина из Кине, Русије, Велике Британије и САД.

Наводи се да је више од 2,6 милиона од седам милиона становника већ добило прву дозу, а 1,1 милиона и другу. Четири милиона доза вакцина, указује "Блик", већ је допремљено у Србију.

- Понека доза у маратону вакцинације остаје, а пошто се не жели бацити ниједна вредна бочица, Србија је отворила своје границе за странце, пре свега Балкана - наводи лист.

- То је знак солидарности - поручује амбасадор Србије Горан Брадић указујући да је и понеки Швајцарац вакцинисан у Србији.

- То су били претежно Швајцарци са родбином у Србији - објаснио је он.

Брадић је указао да је пријава једноставна, да постоји формулар преко портала Владе који треба попунити.

- За три минута се унесу сви подаци и може се навести и која вакцина се жели, а у понуди су Синофарм, Спутњик В, Бионтек-Фајзер, и АстраЗенека - навео је он.

"Блик" указује да је формулар на српском језику.

Од 25. до 28. марта вакцинисано је више од 22.000 странаца, а већина је била из Босне, Северне Македоније, Црне Горе и Албаније, навео је Брадић.

За разлику од ЕУ Срби имају више вакцина него што брзина вакцинације може савладати, па ће највероватније и у блиској будућности бити понуде за странце, истиче "Блик" додајући да је већ 70.000 доза поклоњено.

Брадић је навео да је у понедељак авион из Кине слетео у Београд са пола милиона доза Синофармове вакцине, која је, каже, најомиљенија јер је користи око 70 одсто грађана који се вакцинишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)