ВУЧИЋ ОСТАВИО ПОТРЕСНУ ПОРУКУ: "И овог шестог априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав..." (ФОТО)

Новости онлајн

06. 04. 2021. у 09:46

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је рано јутрос место на Косанчићевом венцу, на којем се у време бомбардовања Београда у Другом светском рату налазила Народна библиотека Србије, која је тада сравњена са земљом.

ВУЧИЋ ОСТАВИО ПОТРЕСНУ ПОРУКУ: И овог шестог априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав... (ФОТО)

Фото: Принтскрин/Инстаграм/buducnostsrbijeav

- Данас је шести април, осамдесети по реду од избијања Другог светског рата. У нашем случају он садржи специфичност и симболику. Поред страдања људи и материјалних добара, прве сате Другог светског рата на нашем тлу обележило је уништење најзначајније збирке покретне културне баштине у овом делу Европе – Народне библиотеке Србије.

И овог шестог априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав, свестан трагичних последица тог чина , желим да укажем на неопходност уређења тог локалитета који и данас сведочи о тријумфу воље да се пламеном постигне тријумф уништења и заборава. Циљ овог обиласка је да се са тог места, на коме је почињен највећи појединачни ратни злочин над културним наслеђем у читавој Европи током Другог светског рата, упути јасна и одлучна порука нашој и иностраној јавности да Република Србија остаје посвећена идеалима антифашизма, слободарства, непокора и сарадње на којима су засновани савремена Европа и свет - написао је председник на свом Инстаграм профилу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)