ДНЕВНО ТРОШИМО КИСЕОНИКА КАО ЗА 6 МЕСЕЦИ: Др Сворцан- Заразе се и вакцинисани, али живи и здрави иду кући

Novosti online

04. 04. 2021. у 08:54

ЛЕКАРИ већ неко време упозоравају да су болнице скоро у потпуности попуњене, а каква је ситуација у КБЦ Звездара за РТС је испричао директор те установе др Петар Сворцан.

ДНЕВНО ТРОШИМО КИСЕОНИКА КАО ЗА 6 МЕСЕЦИ: Др Сворцан- Заразе се и вакцинисани, али живи и здрави иду кући

Фото: ПРинтскрин/Пинк

- Ми смо увек на ивици максималних капациетета, у последња два дана смо имали 80 пријема, толико смо и отпустили. Интензивне и полуинтензивне неге су скоро пуне, а 12 најтежих пацијената је интубирано и стављено на механичку вентилацију. Озбиљна је клиничка слика, то видимо и кроз потрошњу кисеоника. Наша потрошња кисеоника сада на дневном нивоу је између 5,5 и 6 тона кисеоника, што су енормне количине када рачунамо на време у нонковид режиму, што је било довољно за неколико месеци, чак и за пола године.

Места у тој болници има, али веома мало.

- Има још слободних места, али преко 95 одсто капацитета је попуњено. Увек се трудимо да отпустимо што више пацијената који су за кућно лечење и последњих пар дана смо у балансу да је број пријема и отпуста исти. Бројеви су нешто мањи, то не мора ништа да значи, али битно је да неко зрнце оптимизма може да се појави да ти бројеви у наредних данима макар неће да расту. Надамо се да ће ове мере почети да дају резултате и да се та крива заравни и почне да пада.

На питање каква је старосна структура пацијената у болници, др Сворцан каже да је највише пацијената средње животне доби. Изнео је и алармантне податке – већини одмах по пријему треба кисеоник, а неки иду право на интензивну негу.

- Сва годишта су заступљена, најмлађи пацијент нам је имао 23 године, а настарија особа 96 година. У овом тренутку доминирају пацијенти средње ка старијој животној доби, а клиничке слике су средње ка тешкој клиничкој слици. Већина пацијената захтева кисеоник одмах по пријему у болницу, а неки нажалост морају директно да иду на интензивну негу и на неки од модова вентилације.

Др Сворцан каже да међу оболелима и један број вакцинисаних, али да то није изненађујуће.

- Има и вакцинисаних пацијената, то није ништа неочекивано, то су претежно особе које нису комплетно вакцинисане или су заражене одмах после примљене друге дозе. Веома је битно истаћи да ти пацијенти имају лакшу клиничку слику и да вакцина штити од тешке клиничке слике, тј. спасава животе. Ти пацијенти живи и здрави иду својој кући.

Он је апеловао на људе да се вакцинишу и рекао да је најбоља вакцина која вам је доступна јер вакцина спасава животе.

Доктор Сворцан прокоментарисао је и снимке људи који играју коло код споменика Стефану Немањи, који су јуче обишли Србију.

- Ја долазим из црвене зоне где се годину дана боримо против короне и лечимо најтеже пацијенте. Сви здравствени радници када виде овакве слике осећају горчину и бес јер знају да то непоштовање мера ће се на крају рефлектовати кроз повећане пријеме у наше болнице и кроз попуњеност болница до максималних капациета. Болнице су максимално попуњене и уопште нам није ово потребно да додатно повећамо тај број. Јер ако видимо тај број људи који се окупио да игра коло, отићи ће на разне стране, прошириће вирус и по својој породици, околини, родбини, на радном месту и тај број ће максимално расти. Сви знамо да је вакцина цивилизацијска тековина, да је искоренила многе болести. Нажалост, ти који играју коло вероватно ће у реалтиме животу то да схвате, али преко наших леђа, преко здравствених радника.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)