ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО СНЕГ! У уторак бурна промена времена - ево шта нас очекује идуће недеље

Novosti online

03. 04. 2021. у 14:42

У ПОНЕДЕЉАК око 15°Ц, а у ноћи између уторка и среде понегде и снег. Од четвртка стабилизација времена, најављује метеоролог Ђорђе Ђурић.

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО СНЕГ! У уторак бурна промена времена - ево шта нас очекује идуће недеље

Фото: Танјуг/Душан Аничић

У Србији ове суботе преовладава облачно и хладно са кишом, па су температуре у већем делу Србије и у Београду 9-10°Ц, а истовремено на крајњем југу Србије је и даље веома топло, па Димитроград мери 17°Ц, Врање и места на Косову и Метохији 20°Ц. Истовремено, на Копаонику пада јак снег, а температура је 0°Ц, док је висина снежног покривача око 100 цм.

На југу Србије у недељу облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом. У осталим пределима Србије пре подне суво, а средином дана и после подне биће променљиво облачно са краткотрајном кишом и локалним пљусковима, на планинама са пљусковима снега. На северу Војводине током целог дана суво и сунчано. Дуваће умерен северни и северозападни ветар, крајем дана у слабљењу. Минимална температура од 1 до 5°Ц, у Београду 3°Ц, максимална дневна од 5°Ц на југу Србије до 13°Ц на северу Војводине. У току вечери и ноћи разведравање, каже Ђурић.

У Србији у понедељак током дана сунчано и топлије, само још током јутра на југу и истоку понегде са слабим падавинама. Максимална температура од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц.

Уторак ће донети веома бурну промену времена. Преко севера Европе премештаће се циклон и он ће својим центром бити далеко од нас. Ипак, у склопу њега преко Европе са северозапада ће се премештати веома изражен хладни фронт.

Он ће већ у уторак ујутро и пре подне стићи до северозапада, а до краја дана и до осталих предела Србије и донети кишу, драстичан пад температуре и јак северозападни ветар, а са даљим падом температуре киша ће понегде и у нижим пределима прећи у суснежицу и снег. Потом ће се изнад нашег подручја формирати и секундарни циклон, који ће се врло врзо премештати преко Карпата даље на исток и преко Крима и северних предела Црног мора. Овај циклон у свом задњем делу ће уз хладни фронт бити и одговоран за продор веома хладне ваздушне масе са севера Европе.

Већ у среду поподне он ће бити доста источније од нас и са запада ће ојачати снажан антициклон, уз пораст ваздушног притиска, што ће бити увод у стабилизациују времена од четвртка, али у постепени пораст температура, тврди Ђурић.

Дакле, у уторак ујутро и пре подне на северозападу, а после подне и увече и у осталим пределима Србије наоблачење и јако захлађење са кишом и пљусковима. На југу и југоистоку пре подне сунчано, после подне и увече наоблачење кишом и пљусковима са грмљавином.

Почеће да дува јак северозападни ветар. Максимална температура од 5°Ц на северозападу до 19°Ц на југоистоку Србије, крајем дана и у тим пределима у осетнијем паду. У току вечери у северозападним и западним пределима Србије и на планинама киша ће прећи у суснежицу и влажан снег. У среду облачно и хладно са кишом, суснежцом и снегом.Пре подне у северним, а после подне и увече и у осталим пределима разведравање. Температура у ноћи између уторка и среде и у среду ујутро у нижим пределима биће од 0 до 2°Ц, на југу и истоку Србије до 5°Ц.

Максимална температура у среду од 5 до 10°Ц. Дакле, према тренутним прогнозама, у ноћи између уторка и среде и у среду ујутро услова за суснежицу и влажан снег има и у нижим пределима Србије. Уколико и дође до формирања мањег снежног покривача, он ће се врло брзо и топити. Снег ће бити веома мокар, влажан и тежак, тако да понегде може да оштети и пољопривредне и ратарске културе. У брдско-планинским пределима пало би 10 до 20 цм веома мокрог и тешког снега, наводи Ђурић.

У четвртак и петак сунчано и топлије, ујутро уз слаб мраз. Максимална температура у четвртак од 7 до 11°Ц, у Београду до 10°Ц, а у петак од 10 до 15°Ц, у Београду до 14°Ц. У јутарњим часовима због опасности од слабог мраза треба применити адекватне мере и заштите по пољопривредне и ратарске културе, а мраз би нарочито био изражен при тлу и изнад 5 цм изнад тла.

У суботу сунчано и топлије, температуре преко 15°Ц. Од 12. априла углавном суво и стабилно, али и нешто хладније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)