УТОРАК ЈЕ ДАН Д: Доктор Кон рекао да су данашњи подаци посебно важни, ево и зашто

Novosti online

30. 03. 2021. у 11:57

СВИ с нестрпљењем чекамо попуштање мера, а то, према речима Кризног штаба, зависи од броја заражених на дневном нивоу.

УТОРАК ЈЕ ДАН Д: Доктор Кон рекао да су данашњи подаци посебно важни, ево и зашто

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Како су бројеви увек нижи за викенд, а тек уторком видимо праву слику, данашњи пресек би могао да буде кључан за одлуку о релаксацији мера.

- Ми смо у току претходне недеље видели стабилизацију на веома високом нивоу. Мало се заравнило у Београду. Можемо да кажемо да се заравнила крива, чак и да имамо спуштање. Данашњи подаци и наредних дана су посебно важни. Скок који је јуче забележен зависи од тога колико је урађено тестова у понедељак - казао је данас епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Током ове једногодишње пандемије већ се усталило као правило да викендом имамо мање заражених, али стручњаци упозоравају да то никако не одражава право стање.

- Сви подаци за викенд нису релевантни, увек се за викенд и празник мање тестира, али ћемо већ у току недеље имати ситуацију да се тај број повећава - упозорио је др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корна вируса.

РАЗЛИКА СКОРО 1.000

Јуче је било 4.512 заражених, а у недељу 4.497. Док је прошле недеље у среду било 5.475, односно око 1.000 заражених више него за дане викенда, што илуструје тезу о "нереалним бројкама током викенда".

Др Кон је упозорио да је епидемиолошка ситуација и даље веома озбиљна без обзира на бројке.

- Поготово у Београду је број вакцинисаних 30 досто. Тренутно имамо најозбиљнију епидемиолиошку ситуацију без обзира на бројке. Тај врх пирамиде укупног заражавања су хоспитализовани и посебно они који су на респиратору а таквих има много - казао је епидемиолог.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)