"БРИТАНСКИ СОЈ ЈЕ ТОЛИКО БРУТАЛАН" Ђерлек: Тренутно имамо преко 7.116 људи у болницама, морамо да ширимо ковид капацитете

Танјуг

30. 03. 2021. у 09:05

ДРЖАВНИ секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да ће данас током поподнева Србија прећи бројку од милион грађана који су примили обе дозе вакцине.

БРИТАНСКИ СОЈ ЈЕ ТОЛИКО БРУТАЛАН Ђерлек: Тренутно имамо преко 7.116 људи у болницама, морамо да ширимо ковид капацитете

Фото: Printscreen

Он је за РТС данас рекао да је британски сој толико бруталан да задаје озбиљне проблеме, и истакао да здравствени радници улажу последње атоме снаге.

У Србији је тренутно 967.000 људи примило обе дозе вакцине, а данас је у плану да другу дозу добије још 42.000 грађана.

- То значи да ћемо до 14 или 16 часова прећи број од милион ревакцинисаних. То је од изузетне важности. Да није било ревакцинације и да нисмо достигли оволики број ревакцинисаних, имали бисмо преко 100 изгубљених живота на дневном нивоу", нагласио је Ђерлек и додао да је до сада дато преко милион и 412.000 првих доза.

Поручио је да се мора наставити са убрзаном имунизацијом, и најавио да ће у априлу Србија добити скоро два милиона нових доза вакцина.

- То нам даје сатисфакцију и морамо наставити да до краја априла идемо и ка том другом милиону, јер једино на тај начин можемо се надати да победимо корона вирус - навео је Ђерлек.

Нагласио је да Србија добија довољне количине вакцина и да се нада да до краја маја може доћи до 2,5 милиона људи који ће примити обе дозе вакцине.

- То нам даје за право да кажемо да можемо да дочекати мирније лето него што је било прошле године - додао је Ђерлек.

Он је исткао да је циљ максимално убрзање имунизације, као и да су мобилни тимови кренули ка руралним подручјима, приградским насељима, удаљеним селима.

- То је дало резултате. Имали смо врло лоше резултате у Жагубици, Мерошини, Тутину и другим местима, али наш циљ је да ка тим и другим местима кренемо још жустрије, са још више капацитета, јер заиста постоји у тим удаљеним местима велика збуњеност људи, али када сам био на терену, видео сам да када разговарате са људима и објасните да су људи заинтересовани за вакцинацију и направили смо значајан помак у тим местима - рекао је Ђерлек.

На питање може ли здравствени систем да издржи када се узме у обзир број новозаражених и оних који захтевају хоспитализацију, Ђерлек каже да се нада да може.

- Британски сој је толико бруталан да нам задаје озбиљне проблеме. Тренутно имамо преко 7.116 у болницама са тенденцијом свакодневног повећања броја људи. Морамо ширити ковид капацитете. Довољно је да кажемо да у болници у Батајници већ имамо око 910 пацијената и сви су с тешком клиничком сликом - рекао је Ђерлек.

Нагашава да је сигуран да је здравствени систем спреман да одговори том задатку.

- Међутим, морам да истакнем да су наши здравствени радници много уморни и да дају последњи атом снаге да одговоре свим послу и не могу да проспустим прилику да им се још једном захвалим -  поручио је Ђерлек.

На питање да ли је реално очекивати попуштање мера, Ђерлек каже да је његово мишљење да за то нема простора.

"Гледајући бројке, 41 особа је јуче изгубила борбу с ковидом, пуне су нам болнице. То ће донети Кризни штаб да ли ће мере бити попуштене, али је моје лично мишљење да нема простора за попуштање мера. И ове које смо донели се крше и треба нам много више озбиљности и солидарности да бисмо победили корона вирус", истакао је Ðерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)