КОД ДЕЦЕ ДОМИНАНТАН БРИТАНСКИ СОЈ! Прети опасност да ће најмлађи постати највећи преносиоци вируса

Novosti online

25. 03. 2021. у 16:35

РАНИЈЕ је вирус био присутан махом код деце средњошколског узраста, али доктори упозоравају да је сада граница све нижа, а симптоми све разноврснији.

КОД ДЕЦЕ ДОМИНАНТАН БРИТАНСКИ СОЈ! Прети опасност да ће најмлађи постати највећи преносиоци вируса

Foto: Printskrin

- Британски сој се брзо шири како међу децом тако и међу старијима. Тај британски сој је само вирулентнији, значи он се брже преноси и деца углавном могу да буду предшколског узраста, чак и она вртићка деца, они могу да буду здрави носиоци вируса, да имају вирус у свом назофарингсу и да буду заражени, и да једноставно пренесу инфекцију старијима - рекла је Биљана Ђурић Стојадиновић, из Дома здравља Палилула.

Како је додала, сада стварно имамо једну експанзију где су мања деца заражена и имају разноврсне симптоме.

- Ту сада имамо поред главобоље и повишене температуре, малаксалости и кашља, имамо и проливе, повраћање праћено опет повишеном температуром, једна општа поспаност.

Уз теже симптоме све више заражених у свету оболева и од синдрома мултисистемске упале, пратеће болести као последица инфекције.

- Суштина тога је да организам реагује сувише јако својим имунолошким одговором. Толико јако да чак нападне ћелије свог сопственог организма. Из неког разлога, не довољно познатог, организам се окрене против себе - објаснио је педијатар Саша Милићевић.

Оваква истраживања све више долазе у жижу јавности, јер многе државе размишљају о поновном отварању школа, а тиме се ствара и страх да деца не постану највећи преносиоци вируса. Зато многи педијатри сматрају да би вакцинација требало постати обавезна и за млађе узрасте.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)