НОВИ "ЛАЗАРИ 3" СТИЖУ У ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Министар Стефановић обишао производне погоне у Великој Плани

Novosti online

20. 03. 2021. у 14:24

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас потписивању уговора Министарства одбране са предузећем „Југоимпорт-СДПР“ за набавку оклопних борбених возила 8x8 „Лазар 3“.

НОВИ ЛАЗАРИ 3 СТИЖУ У ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Министар Стефановић обишао производне погоне у Великој Плани

Фото: Министарство одбране

Министар Стефановић истакао је да се наставља опремање војске средствима нове генерације домаће производње и да је реч о уговору у вредности од 3,7 милијарди динара.

- Оно што је наш стратешки, дугорочни циљ и што нам је председник Вучић дао као задатак, јесте да се наше извиђачке јединице, јединице које су за прво дејство, одмах опреме савременим средствима у којима ће бити заштићене, јер хоћемо да бринемо о нашим људима. Овим уговором број „Лазара“ који су савремена оклопна борбена возила у нашој војсци биће значајно повећан – рекао је Стефановић, истичући да опремање Војске Србије новим борбеним возилима „Лазар 3“ представља значајан допринос унапређењу оперативних способности Војске.

Фото: Министарство одбране

 

Овом приликом министар Стефановић обишао је производне погоне „Борбених сложених система“ у Великој Плани у којима се ради на изради „Лазара“, „Норе“ и „Милоша“, где су му представљени кључни сегменти у процесу производње, резултати рада и планови за даљу производњу.

Према речима министра одбране, у јединицама Војске Србије за неколико недеља наћи ће се и нови “Милоши”.

- Радујемо се јер видимо напредак, видимо да се уговорне обавезе испуњавају и да ћемо до краја године имати већи број и “Милоша” и “Лазара” у нашем саставу. Захвалио бих се свима из “Југоимпорта” и из Министарства одбране и Војске Србије, као и свим радницима ове фабрике који су у претходном периоду напорно радили на развијању ових возила и њиховом уласку у серијску производњу  – рекао је министар Стефановић и најавио да очекује и новине за предстојећи сајам “Партнер”.

Он је истакао и да се континуирано опремање војске, као и инвестиције у домаћу памет и домаћу индустрију настављају.

Фото: Министарство одбране

 

- Хоћемо да наставимо са опремањем наше војске, али и да развијамо нова савремена средства којима ће наше јединице бити опремљене и способне да покажу свима да ћемо нашу Србију увек бранити од сваке врсте изазова. Ми смо потпуно посвећени регионалној стабилности и миру, али нећемо никада дозволити да неко помисли да Србију може војнички да угрози, а да на то Војска Србије неће имати апсолутно најбољи могући одговор – изјавио је министар одбране.

Како је истакао, нема јаке Србије без њене јаке војске и зато инвестирамо новац у њено опремање, с циљем да она буде фактор одвраћања и кадра да штити сваког грађанина и нашу отаџбину.

Директор компаније Југоимпорт СДПР Југослав Петковић истакао је да је реч о наставку онога што је рађено претходних година, као и да је серијска производња одмакла далеко.

- Имали сте прилику да видите и део “Нора” које ће се ускоро наћи у јединицама Војске Србије,  „Милоше“, чији смо већ први контингент испоручили, а следећи, као што је министар рекао, у наредних петнаестак дана су спремни за тестирање. Имали сте прилику да видите и “Нору” коју спремамо за Америку и то је наш понос, јер смо једна од ретких фирми која је позвана на тестирање, да би та хаубица званично ушла у Оружане снаге Сједињених Америчких Држава – истакао је директор Петковић

Према његовим речима, у погонима је процес рада добро организован и иде у добром смеру.

- Очекујемо већ да за „Партнер“ покажемо, ако епидемиолошка ситуација буде то дозвољавала, и неке новитете, и што се тиче точкаша, и што се тиче ракетног програма – најавио је директор Петковић.

Уговор о куповини „Лазара“ иначе потписали су пуковник Александар Цакић из Управе за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и помоћник директора ЈП „Југоимпорт-СДПР“ Александар Лијаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)