СВА ПРАВИЛА ЗА ОДЛАЗАК НА ОМИЉЕНЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ: Ево шта ће вам бити потребно за прелазак границе

Novosti online

19. 03. 2021. у 20:34

ПРОШЛЕ године у ово време затворене границе широм света или антипандемијске мере које су се мењале из недеље у недељу, знатно су отежавале планове за летње одморе. Ситуација ни ове године није много једноставнија. Границе су углавном отворене, али је почетак вакцинације отворио читав низ нових питања.

СВА ПРАВИЛА ЗА ОДЛАЗАК НА ОМИЉЕНЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ: Ево шта ће вам бити потребно за прелазак границе

Фото: Депоситпхотос

Што се Европе тиче, све је извесније усвајање предлога о "ковид-пасошима", односно дигиталном зеленим сертификатима о вакцинацији који ће омогућити слободно кретање унутар блока. Иако нацрт предлога тренутно обухвата само чланице Европске уније, из Брисела су рекли да овај инструмент желе да временом прошире и на треће земље.

Међутим, највероватније је да ће о путним споразумима са трећим земљама одлучивати свака чланица за себе. У том смислу, у наредном периоду са пажњом ће се пратити и став држава ЕУ по питању "ковид-пасоша" и генералних услова путовања, укључујући и то да ли ће прихватати и потврде о вакцинисању кинеским и руским цепивима које нису одобрене у ЕУ , а које је примио највећи број грађана Србије.

Најаве које се последњих дана нижу говоре у прилог томе да ће земље које зависе од туризма и туристичке индустрије тежити да не жртвују још једну туристичку сезону. Сличног става су и неке земље које нису у ЕУ, попут Турске и Египта, а које су неке од омиљених дестинација за наше туристе.

Фото: Депоситпхотос

Грчка

Најављено је да ће туристи у Грчку моћи да уђу од маја месеца. Како се очекује према актуленим најавама, туристи ће моћи да уђу у земљу уз једну од три опције - вакцинацију, негативан ПЦР тест или тест на антитела.

Грчка је чврсто решена да на пролеће отвори туризам за стране посетиоце, без обзира на спор темпо ЕУ и објаву да ће "ковид-пасоши" важити само за вакцине одобрене у блоку. Тако у априлу започиње пилот фазу летова који доводе путнике из неких европских земаља, Израела и Велике Британије. Од средине маја на листу оних којима неће бити потребан карантин по доласку у Грчку биће додато још земаља, међу којима је и Србија.

Грчки министар за туризам Харис Теокарис потврдио је да ће границу слободно моћи да пређу они који су примили руски вакцину Спутњик В. Иако такве потврде за кинеску вакцину још нема, спекулише се да ће и она бити прихваћена.

Фото: Депоситпхотос

Турска

Од децембра 2020, Турска је увела као услов за улазак у земљу обавезан ПЦР тест, не старији од 72 сата, и то чак и за децу старију од шест година. Ипак, пошто је туризам важна привредна грана у Турској, земља припрема планове за отварање сезоне.

Танџу Билгич, одлазећи амбасадор Турске у Србији, рекао је да ће ова земља брзо да постане део система "ковид-пасоша", уколико се о томе ових дана усагласи светска јавност.

Истакао је да, уколико се вакцинација настави овим темпом, српским туристима вероватно неће бити потребан негативан ПЦР тест на граници. Такође је истакао да ће све вакцине које је одобрила Светска здравствена организација бите прихваћене и са турске стране.

Подсетимо, турска масовну вакцинацију свог становништа спроводи претежно кинеским вакцинама.

Фото: Депоситпхотос

Кипар

Кипар је од 1. марта отворио границе за стране туристе из 56 земаља са негативним тестом. Острвска земља је усвојила систем семафора за државе ЕУ и треће земље попут Британије, Русије и Израела.

"Зелених" земаља бити потребан бесплатан ПЦР тест по доласку. Појединцима који долазе из "жутих" земаља потребан је ПЦР тест 72 сата пре путовања, а онима који су у "црвеној" зони биће потребан двоструки ПЦР тест, пре и по доласку на Кипар.

Међутим, Србија се још није нашла у овом "семафор" систему. Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић рекао је да је амбасади Кипра упућена званична иницијатива за прихватање дигиталних сертификата о вакцинацији из нађе земље. Додао је да разговори теку у добром правцу.

Фото: Депоситпхотос

Египат

За улазак у Египат неопходан је негативан ПЦР тест који није старији од 48 сата. Овај режим се такође примењује за туристичке дестинације попут Хургаде, Шарм ел Шеика, Табе, Марса Алама, Марсе Матрух. Они који нису у могућности да ураде тест пре слетања, то могу да учине у Египту након слетања авиона, али морају да се самоизолују док чекају резултате.

Почетком септембра кад су уведени нови услови за улазак у земљу, Министарство за цивилно ваздухопловство Египта обавестило је све авиокомпаније које послују у Хургади, Шарм Ел Шеику, Марси Аламу и на међународном аеродрому Таба да ће путницима бити дозвољено да ураде ПЦР анализу на нови вирус корона по доласку на те аеродроме, уз плаћање прописане накнаде од 30 долара.

Сеничић је рекао да је и амбасади Египта упућена иста иницијатива као и кипарској о прихватању сертификата о вакцинацији.

- Очекујем да египатски амбасадор упути иницијативу свом Министарству иностраних послова и да у најскорије време добијемо информацију да ли ће за вакцинисане грађане Србије тај сертификат бити довољан услов за улазак у Египат. За оне који нису вакцинисани остаје ПЦР тест, који је могуће урадити и у Египту и у Србији - казао је.

Фото: Депоситпхотос

Шпанија

Шпанија остаје затворена за туристе до средине маја када ће, према речима министарке туризма Рејес Марото, почети да користи "ковид-пасоше".

- Бићемо у позицији да почнемо са имплементацијом дигиталног пасоша када почне међународни сајам туризма (ФИТУР) у Мадриду 19. маја - рекла је она.

ЕУ је најавила да ће јединствени "ковид-пасоши" бити спремни најраније 1. јуна, што значи да је Шпанија спремна да их уведе у сопственом аранжману. Међутим, и даље нема најава о томе које ће вакцине бити прихваћене у овој медитеранској земљи.

Тренутно су шпанске границе отворене за већину путника, а ограничења зависе од тога одакле путујете. Србија је на листи ризичних земаља за чије грађане је неопходан негативан тест.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)