АСТРАЗЕНЕКИНА ВАКЦИНА ЈЕ БЕЗБЕДНА - Регулаторна тела ЕУ и Велике Британије: Није повећан ризик за настанак крвних угрушака

Б.Р.

20. 03. 2021. у 13:00

РЕГУЛАТОРНА агенција за лекове (МХРА) и Европска агенција за лекове јуче су потврдиле да бенефити вакцине од компаније Астра Зенека против ЦОВИД-19 инфекције настављају да надмашују ризике.

АСТРАЗЕНЕКИНА ВАКЦИНА ЈЕ БЕЗБЕДНА - Регулаторна тела ЕУ и Велике Британије: Није повећан ризик за настанак крвних угрушака

Фото: АП

МХРА је објавила да су истражили мали број пријављених тромбоемболија на 11 милиона људи који су примили вакцину компаније Астра Зенека у Великој Британији. Регулаторно телу у Великој Британији потврдило је да бенефити поменуте вакцине надмашују ризике и да људи треба да наставе са имунизацијом када дође њихов ред. Пратећи ригорозна и строга научна истраживања, МХРА је закључила да не постоје докази да су венски тромбови учесталији него што је то очекивано и мимо вакцине. У току је детаљан преглед пет извештаја из Велике Британије о врло реткој и специфичној врсти крвног угрушка у целебралним венама (тромбоза вена синуса) која се јавља заједно са спуштеним тромбоцитима. Ови случајеви су пријављени код мање од  мање од једне особе на милион људи који су до сада вакцинисани у Великој Британији, а узрок може да буде и природан, није потврђена узрочно-последична веза са вакцином компаније Астра Зенека.

Такође, Одбор за процену ризика од фармаковигилансе Европске агенције за лекове, закључио је да није повећан ризик за настанак крвних угрушака- тромбоемболије од вакцине компаније Астра Зенека. Било како било, Одбор је такође закључио да због пријављених ретких случајева озбиљније тробмоемболије, веза са вакцином није доказана, али је могућа и заслужује даље анализе. Свакако, нема доказа да је проблем у вези са одређеном серијом вакцине компаније Астра Зенека или до одређених места производње.

- Безбедност вакцине наше компаније је најважнија и поздрављамо одлуку здравствених ауторитета. Одлука потврђује велике бенефите вакцине у заустављању пандемије. Верујемо да након што су ауторитети заузели званични став, да ће имунизација моћи да се настави широм Европе- истакла је Ана Тејлор, шеф медицинске службе компаније Астра Зенека.

Компанија Астра Зенека наставља да сарађује са здравственим ауторитетима, како би осигурала исправну употребу вакцине против ЦОВИД-19 инфекције. Компанија је, с једне стране препознала и усвојила препоруке Одбора за процену ризика од фармаковигилансе Европске агенције за лекове, укључујући и новину у информацијама производа, док с друге стране наставља да разуме природу и значај ових догађаја како би се обезбедила сигурна испорука вакцина током пандемије. Дуготрајна и свеобухватна анализа података на узорку од десетине милиона информација у вези са вакцином компаније Астра Зенека против ЦОВИД-19 инфекције, није показала да се поменути проблеми јављају чешће него што је то и иначе очекивано код више милиона људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)