СВЕ ВИШЕ ЈЕ ЗАРАЖЕНИХ: Докторка открила - ово су симптоми короне код деце у Србији

Novosti online

12. 03. 2021. у 21:47

СВЕ више је деце заражене короном, открила је пулмолог др Оливера Остојић, начелница Дечје клинике у КБЦ “Драгиша Мишовић” у емисији "Уранак".

СВЕ ВИШЕ ЈЕ ЗАРАЖЕНИХ: Докторка открила - ово су симптоми короне код деце у Србији

Фото: Д. Миловановић

Како је рекла велики је притисак на ковид амбуланту и болницу, али добра је ствар што су то и даље све лакше клиничке слике.

Када је реч о симптомима малишани се најчешће жале на повишену температуру, кашаљ, гушобољу, али и дигестивне тегобе - повраћање, пролив.

На питање да ли ће се и деца вакцинисати др Остојић је рекла:

- За сада, у свету су клиничке слике код деце лаке. Чујемо да су кренула истраживања, дискретна, али вакцинација код деце мора да буде озбиљно истражена, да би се установили сви детаљи. Најпре вакцинисати популацију која је угроженија, па ћемо онда видети шта с децом. Важније је тинејџерима објаснити да је неопходна дистанца и заштита. Они су преносиоци, не оболевају тешко, али истраживања су тек на почетку. Више бих волела да децу научимо да се штите, и после вакцине би се требало штитити”, рекла је она.

Такође је додала и запажања о мутираном соју:

- Делује да мутирани сој више напада децу, јер сада имамо новину последњег таласа, читаве породице, не уже него и проширене, заражене. Нови сој јесте заразнији, долазе нам и деца из школе која већ имају по разредима двоје, троје заражених и то се концентрично шири, у основној и широј породици. Лежи нам дечак, тинејџер, мајка, отац и деда су у болници, бака на кућном лечењу - рекла је др Остојић.

Фото: Д. Миловановић

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)