ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ Вучић: Србија ће градити фабрику за производњу Синофарм вакцине

Новости онлине

11. 03. 2021. у 19:34

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је у Абу Дабију договорио да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, у Србији производи вакцина против корона вируса, кинеске компаније Синофарм.

ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ Вучић: Србија ће градити фабрику за производњу Синофарм вакцине

Фото: Принтскрин

Вучић је, након састанка са принцом престолонаследником Абуд Дабија и замеником главнокомандујућег Оружаних снага УАЕ Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, за РТС указао да је тиме вечерас направљен велики договор.

- Наредних дана, у року од две недеље, направићемо то и јавно, и за потписивање. То ће бити потпуно гринфилд, нова фабрика за вакцине, за Синофарм вакцине, коју ћемо градити заједно са УАЕ и Кинезима у Србији - објаснио је председник.

Вучић је указао да је, поред направљеног ходограма са надлежним руским министром, о производњу руске вакцине у оквиру Торлака, договорено да се фабрика за Синофарм вакцину заврши и крене у производну од 15.октобра.

- Имаћемо од тада велике количине вакцина за нас, али и за цео регион, јер оно што сам научио вечерас јесте да ћемо морати па макар по буквалној цени коштања да дајемо вакцину региону, јер је све то што ми будемо наше људе излечили или превентивно деловали не вреди ако у региону постоји проблем - објаснио је он.

Вучић је нагласио да је толико срећан јер није очекивао да ће овако брзо бити постигнут договор и да може тако брзо да се дела.

- Нећемо имати превише техничких проблема, јер је овде највећи експерт који је радио за Кинезе, а сада је у УАЕ задужен да се то спроведе у дело, човек који је најбољи план вакцинације, али и комплетне борбе против Ковид направио, за шта добија сада признања широм света - додао је он.

Вучић је рекао да је на Србији да пронађе земљу, и да ће имати нову фабрику вакцине, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине.


- Када имате сада корону јасно је да ће за годину или десет доћи нови вирус - казао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)