КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПРОВЕРУ АНТИТЕЛА? Лекари дају одговор - ево како да проверите имунитет након вакцинације

Novosti online

06. 03. 2021. у 18:13

КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПРОВЕРУ АНТИТЕЛА? Лекари дају одговор - ево како да проверите имунитет након вакцинације

Фото: Depositphoto

У ПОСЛЕДЊЕ време чини се да је најбитнија ствар после примљене вакцине против ковида – провера антитела.

Питање је ипак треба ли у лабораторију ићи на сваких месец дана или нема потребе често проверавати антитела да бисмо видели како се развијају.

За почетак треба знати када је време за први тест у односу на то кад се стиче имунитет. То је недавно објаснио доктор Радан Стојановић, професор клиничке фармакологије.

- Што се тиче Фајзерове вакцине, после које се имунитет најбрже стиче, тест на антитела можете радити седам дана након друге дозе. За руску вакцину то је 15 дана од друге дозе. С кинеском вакцином, код које се антитела развијају спорије, треба сачекати око 21 дан од друге дозе. За вакцину АстраЗенека још увек нема довољно података јер се друга доза, за бољи ефекат, сада даје око 12 недеља после прве.

А када је време за другу проверу антитела?

- За оне који би да прате антитела други тест је препоручљиво да се ради три до шест месеци након прве провере - прича Даница Ћујић, медицински биохемичар и научни сарадник ИНЕП-а, објашњавајући зашто не треба мало-мало трчати до лабораторије.

Притом, да бисмо знали како се временом развија ситуација са антителима, врло је важно радити исти тест у истој лабораторији као претходни пут да бисмо могли да упоредимо параметре.

Фото:Г.Шљивић

- Нема јединственог универзалног параметра за одређивање антитела. Лабораторије имају своје параметре, па отуда и различити подаци на налазима антитела - прича Даница Ћујић да не можемо да поредимо хиљаде из једне лабораторије са десетинама из друге лабораторије.

Она саветује и да је за све оне који би да провере имају ли антитела и колико их оквирно имају најбоље тражити – ИгГ серолошки семиквантитативни тест за антитела на С протеин.

- Што је бројка на тесту антитела већа, логично, то је боље. Значи да је одговор тела јачи и да је створена боља заштита од ковида. Такође, антитела могу да порасту са сваким новим додиром с вирусом, рецимо, ако сте у контакту с неким ко је заражен, а претходно сте прележали ковид и развили сте антитела. То дође као додатна ињекција која пружа још заштите - закључује Даница Ћујић.

(НоваС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)