"У УТОРАК ЋЕМО ТРАЖИТИ ОШТРИЈЕ МЕРЕ!" Доктор Тиодоровић истакао још један велики проблем - они највише "сеју корону"

Новости онлајн

06. 03. 2021. у 17:53

У УТОРАК ЋЕМО ТРАЖИТИ ОШТРИЈЕ МЕРЕ! Доктор Тиодоровић истакао још један велики проблем - они највише сеју корону

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

- МИ из медицинског дела Кризног штаба нисмо задовољни овим нивоом мера, тражили смо далеко оштрије мере на дужи период, јер за добар резултат требало је овако најмање десетак дана - изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић коментаришући јучерашњу одуку Кризног штаба коју је усвојила и Влада Србије.

Подсетимо, од данас у подне, па до понедељка у 6 сати, затворено је скоро све. Не раде угоститељски објекти и трговинске радње, а отворене су само прехрамбене продавнице, апотеке и бензинске пумпе. Посебне мере донете су и за скијалишта.

За ова два дана, како каже др Тиодоровић, људи би требало да схвате да је ситуација озбиљна.

- Такође имамо још један проблем, а то је да млади људи не одлазе на тестирање и тако сеју вирус - наглашава доктор.

Како професор Тиодоровић објашњава, вирус је и даље присутан и он циркулише што се види у свакодневној статистици.

Враћају се заражени са скијања

- Дакле, радиће само оно неопходно за живот, храна, апотеке, гориво, а уједно ово је био и преломни тренутак да затворимо скијалишта за предстојећи викенд, јер велики број људи и даље путује, а одатле нам долазе заражени. Хотели ће радити нормално, али неће радити никакви кафићи, ресторани, лично сматрам да је то требало урадити и раније - каже професор.

Од уторка можда још оштрије мере

Од сутра ученици средњих школа прелазе на онлајн, с тим што се већ у уторак могу уследити и неке нове мере, након анализе викенда.

- Ако нема помака, у уторак ћемо тражити да се апсолутно испоштује све оно што тражимо, а то су оштрије мере. Имали смо врло тешку седницу, морали смо да уђемо у озбиљне разговоре, да људи схвате да је ситуација озбиљна. Имамо проблем што су болнице у Београду или пуне или су пред самим пуњењем, морамо да размишљамо шта даље. Инсистирали смо на ригорозној контроли мера са применом кривичног закона код оних који не поштују мере, а то се посебно односи на оне који организује журке. Свака локална заједница мора да сноси одговорност за своју ситуацију - каже епидемиолог.

Фото ин4с.нет

Млади не одлазе на тестирање, не иду и изолацију, сеју вирус

Професор указује и на нову појаву, а то је да млади људи који добију симптоме не одлазе на тестирање, већ ако имају лакшу клиничку слику ни не покушавају да оду код лекара, нити се задржавају у самоизолацији, што је јако опасно.

- Имамо сада опасну појаву, а то је да млађи људи неће да се тестирају, зато што иза тог позитивног налаза треба да иду у самоизолацију, ако је то лакши облик, претрпе, прође тако, али паралелно шире и сеју вирус. То се види по структури оних који умиру, две трећине умрлих су старији од 65 године, овамо имамо пуне болнице и са младима, а заражавају их они који не поштују мере - објашњава професор.

Ако се настави овако, истиче, захтеваћемо врло строге мере "јер ми морамо зауставити трансмисију ове болести".

- Апел свима је - молим вас мислите, не само на себе, већ и на људе око вас - каже професор Тиодоровић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)