ПЕЛЦОВАН СВАКИ ДРУГИ: Имунизација у домовима за старе тече по плану и без застоја

Ј. Ж. С.

06. 03. 2021. у 09:19

ГОТОВО 12.000 станара домова за старе до сада је вакцинисано. Од укупног броја у приватним установама је вакцину примило 3.975 корисника, а у државним 7.877 корисника.

ПЕЛЦОВАН СВАКИ ДРУГИ: Имунизација у домовима за старе тече по плану и без застоја

Фото Н. Карлић

То је отприлике половина свих станара који бораве у социјалним установама широм Србије.

Како наглашавају у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања имунизација није прекинута, тече могућом динамиком, која зависи од више фактора.

- То се, пре свега односи, епидемиолошку ситуацију саме установе и здравственог стања корисника - кажу у Министарству. - Интересовање је велико, а организација вакцинације координисана је и праћена са више нивоа у сарадњи са здравственим системом.

Као посебно ризична групација, станари домова су приоритет у имунизацији, па је успостављена посебна процедура.

- Обједињени списак потреба се доставља Инсититуту "Батут" и Влади, а Институт координише рад здравствених екипа за вакцинацију - истичу у Министарству.

Актуелна епидемиолошка ситуација у овим установама је стабилна, а уочено је опадање броја оболелих. Ипак, надлежни кажу да је погоршање ситуације у општој популацији утицало на појачану будност и у домовима.

Милован Ђурић, власник два приватна дома за старе у Бору и Књажевцу, објашњава да се у његовим објектима посете однедавно организују без проблема. Утврђени су термини, а станари су расположени, па је и у дому другачија клима него претходних месеци.

- Нема ограничења у броју посета. Сви који се јаве могу да дођу, али морају да поштују термине. Виђење са децом и рођацима је у једној великој просторији у којој је могуће обезбедити дистанцу - каже Ђурић. - Вакцинација иде по плану и скоро сви корисници примили су бар прву дозу, јер су домови здравља беспрекорно организовали посао.

ПОСЕТЕ

ПОСЕТЕ условљава епидемиолошка ситуација у самом дому.Правила су јасна, а установе појединачно доносе одлуку о њиховом организовању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)