СА УПУТОМ ДО РОДИТЕЉСТВА: У болници у Вршцу ће се радити инсеминације и то – бесплатно

Ј. Ј. БАЉАК

05. 03. 2021. у 14:30

СА УПУТОМ ДО РОДИТЕЉСТВА: У болници у Вршцу ће се радити инсеминације и то – бесплатно

Фото: Ј. Ј. Баљак

ПРОЦЕС инсеминације, који се у Вршцу до сада обављао само у једној приватној ординацији, од овог месеца ће по први пут бити могуће урадити и у Општој болници у том граду и то – потпуно бесплантно.

Ову лепу вест саопштила нам је др Виолета Радмановац Степановић, која ће као једини субспецијалиста брачног стерилитета и инфертилитета у јужном Банату, обављати ову врсту вештачке оплодње.

- Одлучили смо се на овај корак, јер се, нажалост, сваки четврти-пети пар у нашој средини бори за потомство, а многи од њих не могу себи да приуште неку врсту вештачке оплодње. Код нас ће убудуће моћи да раде инсеминацију и то само са упутом изабраног гинеколога – наглашава др Радмановац Степановић.

Право на бесплатну инсеминацију имаће сви парови из Вршца и суседних општина Алибунар, Пландиште и Бела Црква, чији становници гравитирају вршачкој болници.

- Тренутно смо у фази припреме наменске амбуланте, а следе нам и састанци са гинеколозима из поменутих општина, како бисмо са њима договорили да своје пацијенткиње убудуће упућују код нас, а не у Београд или Нови Сад, као што је досад била пракса – додаје наша саговорница.

У овој амбуланти ће бити прегледани сви парови са упутом, а они који буду морали да иду на вантелесну оплодњу, одатле ће бити упућивани у терцијалне установе, које се тиме баве.

Лепа вест је и то што ће брачни и ванбрачни парови са територије Града Вршца од ове године у томе имати и подршку локалне самоуправе, која је одлучила да први пут суфинансира трошкове вантелесне оплодње, уз могућност замрзавања ембриона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)