СПОР ОКО ДЕЦЕ ГЕЈ ПАРТНЕРА: При крају расправа о преднацрту закона о истополним партнерствима, кључна неслагања око издржавања потомака

В. Ц. С.

03. 03. 2021. у 11:00

СПОР ОКО ДЕЦЕ ГЕЈ ПАРТНЕРА: При крају расправа о преднацрту закона о истополним партнерствима, кључна неслагања око издржавања потомака

Фото П. Митић

ПРЕДНАЦРТ Закона о истополним заједницама до краја ове недеље требало би да се нађе на јавној расправи - сазнају "Новости". Она ће трајати три недеље, после чега се очекује да нацрт, у априлу или мају, већ буде пред посланицима.

Како сазнајемо, рад на пропису начелно је готов, а остало је отворено свега неколико ставки. Једна од кључних тачака неслагања, како објашњава Саша Гајин, члан Радне групе за израду овог прописа, је издржавање деце партнера.

- Преднацрт је умногоме везан за Породични закон, међутим, док су у Породичном закону очух и маћеха дужни да издржавају децу свог брачног друга, овде је то предвиђено само у случају да дете нема других сродника који би га издржавали, што је дискриминација. Ово решење није у складу са Европском конвенцијом о људским правима, која гарантује поштовање приватног и породичног живота. Новим прописом се гарантује мањи степен заштите за децу у истополним заједницама него за децу у хетеросексуалним - објашњава Гајин.

У Породичном закону, такође, дете када одрасте има обавезу да издржава маћеху или очуха уколико ови не могу да се издржавају сами. Тога, међутим, у новом пропису нема, па се и око овога води жучан дијалог.

Друга ставка око које још нема консензуса јесте одредба по којој нерегистрована истополна заједница, која се пријављује код нотара, може бити призната само ако траје три године. Према Гајиновим речима ове ограничавајуће одредбе нема када је у питању класична ванбрачна заједница, па се може говорити о дискриминацији, пошто се хомосексуално партнерство у новом закону третира као породица.

Такође, поставља се питање како ће се нпр. решити имовински односи уколико партнери купе неку некретнину после само шест месеци, не чекајући три године.

- Европски суд налаже да је свака чланица Савета Европе дужна да регулише односе истополних партнера, било кроз истополну заједницу, било кроз брак. Ми смо се одлучили за истополну заједницу јер је, према нашем уставу, брак регулисан као заједница мушкарца и жене. Закон морамо донети и добро је да се он донесе што пре, али не би требало у журби правити грешке, због којих ће се Србија наћи пред Европским судом - закључује Гајин.

"ДА" ПРЕД МАТИЧАРЕМ И КУМОВИМА

НОВИ пропис предвиђа да ће два мушкарца или две жене моћи да озваниче везу пред матичарем, у свечаној атмосфери и уз сведоке, да узму презиме партнера, после чега ће бринути једно о другом и делити имовину. Регулисано је и наслеђивање, посете партнеру у болници или затвору, здравствена заштита...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Marija

03.03.2021. 11:10

Ako nismo clanovi EU, a neizvesno je i da cemo ikada biti u EU, zasto se zurilo sa ovakvim zakonima? I kad budu doneseni, ti zakoni nece nas uvesti u EU. Jedino ispravno resenje je da narod na referendumu glasa za takve zakone. Sve drugo je ''na silu'' i nije pravedno.