РЕФЕРЕНДУМ О КОСОВУ ЈЕ БИО 1389. ГОДИНЕ: Патријарх Порфирије дао јасан одговор на најважније питање за Србе

Новости онлине

02. 03. 2021. у 21:47

РЕФЕРЕНДУМ О КОСОВУ ЈЕ БИО 1389. ГОДИНЕ: Патријарх Порфирије дао јасан одговор на најважније питање за Србе

Фото: П. Милошевић/Танјуг/Зоран Жестић/AP Photo/Дарко Војиновић

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије гостовао је вечерас у емисији "Упитник" на Јавном сервису, где је у једном тренутку разговарано о Косову и Метохији.

На кратко питање водитељке да ли је Косово и даље део Србије, патријарх је дао потпуно јасан одговор.

- Мислим да ту не постоји никаква дилема. Физички, у овом тренутку наша држава није доле присутна у пуном смислу те речи, али суштински Косово је део Србије. А став цркве је толико пута изречен да би све што бих ја рекао било сувишно. Ако тако могу да кажем, референдум о Косову је извршен 1389. године на Видовдан - рекао је патријарх.

Патријарх је истакао да је Косово за нас кивот препун моштију светаца, и да не представља само геополитичко питање за Србију, већ питање нашег идентитета.

- Ја сам потпуно сигуран да без обзира на реалполитичке околности које нам нису ни најмање наклоњене, наша држава чини све дипломатским и стратешким методама како би се пре свега сачувао мир на тој територији и како би се учинило највише што може за добробит нашег народа - рекао је поглавар СПЦ.

Он је цитирао речи блаженопочившег патријарха Иринеја, који је рекао да ако нешто поклонимо то никада не можемо вратити, али отето увек може бити враћено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Mudrost

02.03.2021. 22:05

Neizmerno hvala Patrijarhu na jasnoj poruci svom narodu ,Vladi Srbije i svetskoj javnosti.Ono sto se ocekuje od Patrijarha kad je u pitanju Kosovo jeste da jasno iznesu svoj stav ,sto do sad crkva nije iskazala ,kako,kada i na koji izvodljiv nacin se moze povratiti okupirano Kosovo.

Slobodan

02.03.2021. 23:35

Наше је да верујемо у Бога, а ка Њему треба да нас предводи наш Патријарх. Све је лепо рекао и изјавио, нема шта да се дода. Косово и Метохија је наша душа...