ИСТЕКЛЕ ТАБЛИЦЕ "ЛОВИ" 50 КАМЕРА: Патролна кола МУП снабдевена су и опремом за откривање несавесних возача

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

02. 03. 2021. у 11:30

ИСТЕКЛЕ  ТАБЛИЦЕ ЛОВИ  50 КАМЕРА: Патролна кола МУП снабдевена су и опремом за откривање несавесних возача

Фото Принтскрин емисија САТ

КАМЕРЕ помоћу којих је могуће препознати регистарске таблице и, уз коришћење софтвера у полицијским колима, утврдити које су неважеће, уграђене су засад у 50 патролних возила.

До краја године са таквом опремом биће укупно 300 патролних возила на територији целе Србије, потврђено је за "Новости" у МУП.

Реч је о по две камере на крову полицијских аутомобила, од којих једна препознаје таблице, док је друга амбијентална и снима све што полицајци виде у возилу. На екрану таблета у колима свака важећа таблица светли зелено, а свака неважећа црвено. Пали се аларм, тако да патрола може да крене за спорним аутомобилом и искључи га из саобраћаја или га накнадно, на основу снимка, процесуира.

Фото Принтскрин емисија САТ

Таблет у возилу повезан је и са системом који омогућава аутоматско читање личних карата и саобраћајних дозвола, па је тако могуће, приликом легитимисања, видети постоји ли потрага и за возачем.

- Наведена опрема помаже полицији у откривању возила за којима је расписана потрага, откривању нерегистрованих возила, као и оних који крше забрану управљања возилом - кажу за "Новости" у МУП.

- Систем је почео са радом средином децембра прошле године и већ су видљиви позитивни резултати служби које су добиле возила. МУП прати савремене трендове у развоју техничких система и користи их у раду у циљу очувања стабилног јавног реда и мира и смањења стопе криминала у Србији.

Фото Принтскрин емисија САТ

Статистички подаци показују да сваког дана, само на ауто-путу, у саобраћају учествује између 50 и 100 возила са неважећим регистарским таблицама. Осим што возе са неважећим регистрацијама, дешава се и да возачи или сувозачи крше прописе не везујући појас. Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је на грађане да везују сигурносни појас, јер је већина смртних исхода у саобраћајним незгодама могла бити избегнута да су учесници били везани. Истакао је, такође, да ће полиција појачано водити рачуна о безбедности на путевима и бахатим возачима, и одузимати возила када год може.

РЕКОРДЕР СМЕДЕРЕВАЦ

МЕЂУ рекордере у вожњи с неважећим таблицама "уписао се" један Смедеревац. Њега су камере у том граду за четири месеца чак 84 пута снимиле да вози с истеклом регистрацијом, због чега је добио 84 прекршајна налога, укупне вредности 755.000 динара.

- Кажњаваћемо их, тражићемо их, гледаћемо шта објављују на друштвеним мрежама и ниједан неће остати некажњен и неоткривен - поручуо је Вулин на почетку заједничке кампање МУП и Агенције за безбедност саобраћаја, усмерене на подизање свести о значају коришћења сигурносног појаса и употребе дечјих безбедносних седишта. - Није брига само државе, полиције и Агенције за безбедност саобраћаја, већ свих учесника у саобраћају да деца која седе позади буду везана или у заштитном седишту.

Фото Принтскрин емисија САТ

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић истакао је да 75 одсто страдалих приликом испадања из возила нису били везани. Уколико се појас не користи, сви остали системи заштите немају ефекта или имају негативне последице. Истраживања Агенције за безбедност саобраћаја показују да је 2013. године 68 одсто возача користило сигурносни појас на предњем седишту, а тек три на задњем. Данас га на предњем користи 84 одсто, а 20 на задњем.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)