ОПАСАН ОТПАД У ЛУЦИ БЕОГРАД: Министарка Вујовић - Поднећемо пријаве због недозвољеног складиштења

Танјуг

28. 02. 2021. у 13:39

ОПАСАН ОТПАД У ЛУЦИ БЕОГРАД: Министарка Вујовић - Поднећемо пријаве због недозвољеног складиштења

Фото Н. Фифић

У НЕКИМ складиштима у Луци Београд, где би требало да се складишти само неопасан отпад, инспектори су нашли и опасан отпад и зато ћемо против одговорних морати да поднесемо пријаве, изјавила је данас министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић након обиласка таквих складишта у Луци Београд.

Она је за Танјуг истакла да власници складишта немају дозволе за држање опасног отпада и навела да ће се министарство које води борити против незаконитог понашања када је реч о управљању отпадом и заштити од отпада река и земље, као и о аерозагађењу.

"Инспекција обилази све власнике оваквих складишта и писаће прекршајне, као и пријаве за привредне преступе, јер више не можемо да дозволимо ноншалантно понашање ни да људи који се баве овим и сличним послом не испуњавају све прописане процедуре", нагласила је Вујовић.

Додала је да ће се акције инспектора на терену наставити и да се у такве провере обично иде по пријавама грађана.

Према њеним речима, и локалне самоуправе би требало да поведу рачуна о дозволама за управљање неопасним отпадом које оне издају, да контролишу сваку такву дозволу како би све било у складу са законом.

"Звучи необично када кажем да је потребно да све буде у складу са законом, али у претходном периоду није било тако и зато данас имамо велике проблеме у области заштите животне средине. Због тога имамо и велика очекивања од људи да се вишедеценијски проблеми реше у једном дану, што није могуће", истакла је Ирена Вујовић.

Она је апеловала на све фирме које се баве управљањем неопасним отпадом да то раде на најбољи могући и законит начин.

Када је реч о опасном отпаду, указала је да постоје строге санкције за оне који нису квалификовани и немају све потребне дозволе да то раде и да ће оне бити примењене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)